Prve nedelje male bebe – na šta obratiti pažnju?

Iako ste se sasvim sigurno, kao i svaka trudnica, mesecima pripremale na porođaj i učile sve o bebama i tome što im je potrebno (naročito ukoliko je u pitanju vaša prva beba), sada kada je beba stigla ipak se osećate nedovoljno pripremljeno, a verovatno i uplašeno.

Ne brinite – ovo je sasvim prirodna reakcija, a iskusio ju je skoro svaki novopečeni roditelj. Nekoliko korisnih saveta o tome na šta treba da obratite pažnju, koji će vam odlično poslužiti u bebinim prvim nedeljama, čeka vas u nastavku teksta.

Iskoristite dolaske patronažne sestre da saznate što više toga

Patronažna sestra koja će vas posećivati nakon porođaja, a ukoliko je angažujete ranije i pripremiti za porođaj, naučiće vas mnogo čemu i njena pomoć biće i te kako korisna u prvim nedeljama sa bebom.

Stvari kao što su: pravilno dojenje bebe, prepoznavanje stomačnih tegoba kod bebe, šta je fontanela kod beba, kako uspavati i umiriti bebu, veštine su koje su ključne za brigu o novorođenčetu, a babica će vas podučiti upravo njima. Ipak, njeno prisustvo ne mora biti ograničeno samo na ovo, ukoliko ga dobro iskoristite.

Pitajte babicu sve što vas zanima – od sitnica kao što su preporuke za posteljinu za bebu, pa do krupnijih stvari kao što je to koliko zdrava beba treba da spava i da li je nekad možda treba buditi, kao i na koji način – patronažna sestra ima potrebno znanje i iskustvo da vam na sve to pruži celovite i istinite odgovore koji će vam biti od velike pomoći u brizi o bebi.

Briga o bebi ne znači da potpuno zapostavite svoje potrebe

Znate za ono avionsko pravilo: “U slučaju opasnosti masku sa kiseonikom prvo stavite sebi pa detetu”?.

Ova krilatica može se primeniti i na mnoge druge aspekte, pa tako i brigu o bebi u prvih nekoliko nedelja kada je ovaj zadatak često potpuno iscrpljujuć za svaku novopečenu majku. Razmislite o tome – koliko ste efikasni, brižni i produktivni kada ste ispavani, smireni i sveži, a koliko kada ste iscrpljeni, pod konstantnim stresom i potpuno neispavani?

Jasno je da kvalitetna briga o bebi podrazumeva i to da brinete o sebi. Samo tako možete da pružite bebi svoj maksimum, svu brigu i pažnju koje su joj potrebne, a da istovremeno i sebe održite u što boljem stanju. Ali kada se naspavati, kada spremiti sebi jelo ili se istuširati kad se beba budi na svakih nekoliko sati?

Spavajte kad i beba! Iako to neće biti u ritmu na koji ste se navikli, barem ćete biti dovoljno ispavani. Osim toga, uključite i tatu u brigu o bebi u što većoj meri, kako biste napravili otpimalnu preraspodelu zaduženja, te imali više vremena za sebe.

Pomozite bebi da se lako prilagodi novom životnom prostoru

Kada izađe iz majčine utrobe bebi je sve novo. Od disanja, preko novog načina ishrane, okruženja, pa sve do svetlosti i oblika koji se sada jasno vide. Zbog samog prilagođavanja novom okruženju, kod beba se mogu javiti mnogi problemi: žutica, problemi sa varenjem, pa i drugi zdravstveni problemi kao posledica neprilagođenog i nedovoljno ojačanog imunog sistema.

Beba će se u početku najviše oslanjati na čulo dodira i čulo mirisa, pa se savetuje da imate što više dodira “koža na kožu” sa bebom. Majčin miris, osim dodira kože, takođe je poznat kao umirijuć za bebu i dobar za njen razvoj, te će držanje bebe u naručju, ljuljanje i slični fizički kontakti biti od velike pomoći.

Ne dozvolite da vas iznenadi ako vaša beba ima nepravilno disanje u prvih nekoliko nedelja, a ni stomačne tegobe. Ovo su očekivane i normalne pojave, a uzrokovane upravo procesom adaptacije bebe. Naravno, pažljivo pratite sve ove aspekte kod svog deteta i brzo ćete naučiti šta je to normalno, a šta odstupa od prirodnog i očekivanog.

Temeljno se informišite o dojenju

Majčino mleko bebu snabdeva neophodnim nutrijentima, ali samo dojenje za majku može da bude prava noćna mora. Prvih dana dojenje je za majku neprijatno, ali ukoliko je sve u redu – ne bi smelo da bude nikakvih rana niti krvi. Ako majka oseti izuzetan bol, dobije rane, ili joj se pojavi crvenilo koje se ne povlači ni nakon više sati od samog dojenja – obavezno treba kontaktirati doktora.

Kada je reč o stvarima koje treba da znate o dojenju, to je pre svega činjenica da se beba u prvih nekoliko nedelja doji čak 8-12 puta dnevno. Savetuje se da se beba jednako doji iz obe dojke, kako se jedna ne bi opteretila. Takođe, preporučuje se da se dojke potpuno prazne tokom dojenja kako bi se konstantno podsticala proizvodnja mleka.

Treba izbegavati razne suplemente za dojilje, osim ukoliko ih doktor ne preporuči. Izuzetno je važno da se pri pojavi bilo kakvog problema sa dojenjem odmah obratite doktoru.

Uz ove praktične savete za roditelje, sigurni smo da ćte biti mirniji i da će vaše prve nedelje roditeljstva proticati značajno lakše. Uživajte u njima!

The post Prve nedelje male bebe – na šta obratiti pažnju? first appeared on Moje dete – portal o deci i roditeljstvu.

Original Article