Prve simptome opake bolesti možete otkriti dok vozite automobil: Na ovo morate obratiti pozornost

Autor: F.F

Alzheimerova bolest, progresivna forma demencije, manifestira se različitim simptomima. Gubitak pamćenja, poteškoće s koncentracijom te problemi s izražavanjem misli obilježavaju ranu fazu. Dezorijentacija u vremenu i prostoru česta je, dok se mogu pojaviti i promjene u raspoloženju i ponašanju. Progresivni gubitak funkcionalnosti u svakodnevnim aktivnostima, poteškoće u prosuđivanju te problemi s prepoznavanjem lica također su uočljivi simptomi. Važno je napomenuti da simptomi variraju, a dijagnozu postavlja stručnjak na temelju detaljne procjene simptoma, medicinske povijesti i testova.

Alzheimerova bolest, jedan je od najčešćih oblika demencije, ima progresivne simptome koji se mogu pojaviti prije službene dijagnoze, što naglašava važnost prepoznavanja prvih znakova. No, zbog sličnosti s drugim stanjima poput depresije, naglih promjena raspoloženja ili tjeskobe, dijagnosticiranje Alzheimerove bolesti može biti izazovno.

Prema Nacionalnoj zdravstvenoj službi (NHS), uz promjene raspoloženja, treba obratiti pažnju na gubitak pamćenja, poteškoće s koncentracijom, teškoće u praćenju razgovora ili izražavanju misli, te zbunjenost oko vremena i prostora, piše Express.

Foto: Unsplash

Manje poznati simptomi

Znanstvenik Robert Love pomaže ljudima prepoznati rane znakove upozorenja. Jedan od njegovih zapaženih otkrića proizlazi iz istraživanja psihijatra Daniela Amena, koji je skenirao mozgove ljudi s Alzheimerovom bolešću. Love objašnjava da je jedan od prvih simptoma Alzheimerove bolesti poteškoća u ravnom parkiranju automobila.

Žena živi s organom starim 108 godina, nikome nije jasno kako: Premašila je sva očekivanja

Osim toga, Love naglašava povezanost između kvalitete sna i Alzheimerove bolesti. Nedostatak sna može utjecati na pravilno funkcioniranje mozga, povećavajući rizik od depresije i tjeskobe te otežavajući stvaranje novih sjećanja.

Kao preventivne mjere, Love preporučuje tjelovježbu. Aerobne vježbe od 20 do 30 minuta tjedno mogu smanjiti rizik, dok trening s utezima također može pridonijeti prevenciji Alzheimerove bolesti.

Autor:F.F

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Read More