Prvi put u istoriji „Plejboja“ — „zečica“ u hidžabu (foto)

Tagorijeva (22) će biti potpuno odevena, budući da „Plejboj“ više ne objavljuje fotografije golih žena, ali njena odluka da dâ intervju izazvala je kontroverze, naročito u muslimanskoj zajednici.

Intervju je izašao u rubrici „Otpadnik“ u kojoj se govori o muškarcima i ženama koji su „rizikovali sve, čak i svoje živote, da bi radili ono što vole“. Tagorijeva, koja je iz Libije, nada se da će jednog dana biti prva žena u hidžabu koja će postati novinarski producent. „Plejboj“ je opisuje kao „opasnog aktivistu“.

Plejbojeve zečice

„Znam da se u našoj zajednici gleda na mene kao da sam iščašena i smatraju da me mediji eksploatišu. Govorili su mi: ’Znamo da je pogrešno pojavljivati se u medijima i ne želimo da te prevare‘. Ali ja hoću da ispričam svoju priču zato što je to važno i što zaslužujemo pravdu“, rekla je ona „Plejboju“.

Mnogi su pozdravili njenu odluku kao hrabru i odvažnu, odluku koja pomaže povećanju vidljivosti i prenošenju iskustava muslimanskih žena novoj publici. Muslimanska kultura je sve više involvirana u mejnstrim politiku i žene, čija je religiozna nošnja vidljiva na svakom koraku, moraju da podignu svoj glas kako bi se čuo u javnoj debati.

Međutim, nisu svi zadovoljni njenim istupom.

Glavna i odgovorna urednica ženskog muslimanskog sajta „Altmuslimah“ Asma Udin u kolumni u „Vašington postu“ osudila je pojavljivanje Tagori u časopisu koga mnogi smatraju sinonimom za „meku pornografiju“.

Kim Kardašijan

„Intervju ’Plejboju‘ je korak predaleko. On predstavlja muslimanske žene, koje navodno predstavlja Tagorijeva, ne u njihovom okruženju, već u ’Plejbojevom‘ i u tom procesu izvrće ruglu etiku i moral islama koje hidžab predstavlja“, napisala je Udinova.

„Hidžab, iako je ispolitizovan u različitim kontekstima, u svojoj verskoj srži je simbol čednosti i veze sa Bogom. Kao što je jedan poznati islamski teolog objasnio, hidžab je ’u suštini način života‘ koji odražava svetost privatnosti i privatnog prostora. Drugim rečima, to je odbacivanje voajerizma čije je simbol upravo ’Plejboj‘“, dodala je ona.

Naravno, osnovni princip „Plejbojeve filozofije“ je suprotstavljanje „religioznom seksualnom moralu“, primetila je Udinova, zaključivši da se „Plejboj“ izruguje hidžabu, predstavljajući ga kao „kostim“ i deo „fetš garderobe“.

I druge muslimanke su iznele slične stavove izražavajući svoje nezadovoljstvo u medijima poput „Indipendenta“, „Hafington posta“, „Muslim vajba“ i drugima. Neke su izrazile svoje neslaganje sa izborom Tagorijeve na društvenim mrežama koristeći haštag „#hoejabi“.

Tagorijevu, elokventnu i energičnu mladu ženu izgleda da kritike nisu mnogo pogodile.

„Znate kad nešto osećate u svom srcu/stomaku i to pratite. I ne znate zašto, ali znate da ćete uskoro saznati razlog. To je vera“, napisala je Tagorijeva na Tviteru.