Psorijaza – hronično kožno oboljenje

• Izbegavati crvena mesa, alkoholna pića i agrume
• Pomažu kupke, masti salicilne kiseline i vazelin
• Efikasna je svetlosna terapija

ćudljivo i oku neprijatno kožno oboljenje – psorijazu mogu da pokrenu razni faktori – od emocionalnog stresa do streptokokne infekcije grla. čak 80% bolesnika pominje nedavnu emocionalnu traumu, kao što je promena posla ili smrt bliske osobe.
Mnogi lekari veruju da ovakvi događaji predstavljaju pokretač naslednog defekta u stvaranju ćelija kože. Nastanku psorijaze naročito su sklone osobe svetle kože, posebno ako imaju genetsku predispoziciju, a može se javiti u bilo kom životnom dobu.

Povrede kože, gojaznost i neki lekovi, kao i sredstva protiv bolova i klorokvin – lek protiv malarije, mogu da pogoršaju psorijazu. Ovaj problem može da pogorša i konzumiranje alkohola, crvena mesa, kao i ishrana bogata belančevinama i siromašna vlaknima (mlečni proizvodi).

Uprkos činjenici da je psorijaza, praktično, neizlečiva, zabeleženi su dobri efekti prilikom primene terapije protiv dermatitisa. Mnogi lekari najčešće preporučuju pacijentima da se potope u toplu kupku od 10 do 15 minuta, a zatim da kožu namažu mašću poput vazelina, koja pomaže da koža zadrži vlažnost. Takođe, mast od salicilne kiseline omekšava kožu i podstiče perutanje psorijatičnih ljuspi. Kreme koje sadrže steroide, takođe su efikasne, ali mogu da izazovu štetne nuspojave, pa se preporučuju u malim količinama.

Osim klasičnog načina lečenja sve više lekara prihvata i primenjuje svetlosnu terapiju. Bolesnici se ograničeno vreme (do osam tretmana mesečno) izlažu ultraljubičastom zračenju, posle uzimanja leka psoralena. Iako mnogi lekari i bolesnici ukazuju na pozitivne efekte ovog načina lečenja, može doći do pojave određenih nuspojava. Psoralen se ne preporučuje trudnicama, zbog opasnosti po fetus.

Neki oboleli od psorijaze imaju visok nivo anksioznosti, mali nivo samopoštovanja i tegobe izazvane stresom. Ako mislite da stres doprinosi vašoj bolesti, neka tehnike opuštanja budu redovan deo vašeg dnevnog rasporeda.

Izmena načina ishrane, takođe, može da bude od pomoći. Neki istraživači smatraju da previše agruma može da pogorša psorijazu, jer oboleli ne mogu da metabolišu masne kiseline. Da biste sprečili razbuktavanje bolesti, uvedite ishranu bogatu ribom i povrćem, posebno zelenim. Ulje iz riba kao što su skuša i losos, može da pomogne za ublažavanje upala i svraba. Pokušajte da četiri puta dnevno uzimate po kapsulu od 1.000 miligrama ribljeg ulja ili kašičicu ulja bakalara, koje je bogato A vitaminom. Ovaj vitamin igra važnu ulogu u regeneraciji kože. Može da pomogne i vitamin D, čiju dnevnu dozu mora da odredi lekar. Utrljavanje vitamina E u teme, dva do tri puta nedeljno, takođe, može da zaustavi oštećenja kože.

Laneno ulje se može stavljati i kao melem na delove kože koje je napala psorijaza jer ima antizapaljensku ulogu.