Pulsna dijagnostika: srčani ritam otkriva bolesti ali i vašu duboku prirodu

Foto: Profimedia

Pomoću pulsne dijagnostike u okviru ajurvede na suptilan i precizan način ukazuje se na poremećaj u životnoj energiji i telu. Simptomi su skrivene vodilje u ovakvoj vrsti dijagnostike i nisu neprijatelji organizma, već samo izražavaju njegovu vitalnu silu.

U ajurvedi postoji osam metoda kliničkog pregleda. Nazivaju se aštavida parikša i uključuju pregled pulsa, urina, stolice, jezika, govora, dodira, očiju i opšteg telesnog stanja. Još se može dodati i pregled noktiju jer su oni bitan pokazatelj zdravlja ili bolesti. Za razliku od klasične medicine koja tretira bolest, ajurveda ponire duboko u uzrok bolesti i poremećaje tretira uzročno, kroz vraćanje organizma u ravnotežu. Zašto neki lako ustaju ujutro, a nekima to nikako ne polazi za rukom, zašto su jedni razigrani u proleće dok drugi pate od pada imuniteta? Ima i onih koji uživaju leti dok drugi pate zbog vrućine i jedva čekaju jesen…

Prilikom ajurvedskih konsultacija putem pulsne dijagnostike precizno se određuje stanje doša u balansu: priroda čoveka s kojom je rođen, koja je nastala prilikom začeća (prakriti) i trenutni disbalans (vikruti). Na tom saznanju temelje se svi dalji tretmani i lečenja. Prakriti i vikruti su kod svake osobe različiti i zato se svakoj osobi pristupa individualno.

– Pomoću pulsne dijagnostike mogu se otkriti uzroci problema s varenjem, stomačnih tegoba i hormonskih oboljenja. Kod alergijskih reakcija ova tehnika nepogrešivo otkriva uzrok i organizam dovodi do ravnoteže tako da više ne reaguje na određene alergene. Za razliku od ranijih godina, kada se gledalo na šta je neko alergičan, danas se sve više posmatra na koga je neko preosetljiv. S velikim uspehom rade se programi za regulisanje gojaznosti ili preterane mršavosti, otkrivaju se uzroci nesanice i vrtoglavice i problemi srčanog ritma – kaže dr Boško Hristić, koji se pored klasične medicine, duže od 25 godina bavi akupunkturom, ajurvedom i energetskom medicinom.

Na sledećoj strani pročitajte kako se tačno meri puls u ajurvedskoj dijagnostici.