Putovanja – otići i vratiti se zdrav

Promena boravišne sredine znači i povećanu osetljivost organizma na brojne bolesti. U nekim se situacijama taj rizik povećava…

Leto je vreme putovanja, promene mesta boravka, povećanog broja kontakata s ljudima iz raznih krajeva, doba koje donosi najrazličitije užitke, ali i povećanu mogućnost obolevanja od različitih bolesti. Uspešno putovanje je samo ono s kojeg se vratite zdravi. Zato preduzmite sve da u potpunosti uživate u odmoru.

U slučaju promene boravišne sredine organizam je prijemčiviji za brojne bakterijske i druge bolesti. Rizik oboljevanja viši je u sredinama s visokim temperaturama, visokom zasićenošću vlagom, uslovima povećanog broja kontakata s drugim ljudima i na pretrpanim javnim okupljalištima.

Toplina i vlaga pravi su raj za razvoj brojnih mikroorganizama. Zato u letnjem razdoblju patogeni mikroorganizmi vrebaju na svakom koraku: u javnim i hotelskim WC-ima, na plažama, u hrani pripremanoj u lošim higijenskim uslovima, vodi, kao i pri susretima s novim poznanicima koji mogu biti potencijalni nositelji različitih zaraza. Zdravlje može ugroziti i prekomerno izlaganje suncu uz posledičnu dehidraciju.

Pravila, pravila…
Pridržavanje nekih osnovnih pravila održavanja lične higijene i očuvanja zdravlja zaštitit će vas od mogućnosti zaraze i oboljevanja.

• Perite ruke što češće (pre jela, nakon uporabe WC-a, diranja nosa, životinja i predmeta opšte upotrebe). Dobro je pri ruci imati vlažne maramice za dezinfekciju i njima povremeno obrisati ruke.

Peškir nemojte deliti ni sa kim. Nemojte ga koristiti ni ako je dugo bio odložen mokar. Takav ručnik zahteva pranje.

• Redovnu naviku pranja zuba nakon svakog obroka praktikujte i na putovanju.
• Pazite šta jedete i pijete. Smanjite rizik od mogućnosti trovanja hranom poštovanjem osnovnih higijenskih pravila. Staro pravilo iz kolonijalnih vremena kaže: Jedite hranu samo ako je kuvana, pečena ili je možete oguliti… inače je zaboravite. Izbegavajte termički neobrađeno meso, sirovu ribu, školjke i hranu životinjskog porekla (jaja su na samom vrhu rizične hrane). Ako sami pripremate hranu, voće i povrće nakon pranja posušite ako ga nećete odmah upotrebiti. Izbegnite svako voće s oštećenom korom ili ranije narezanu dinju ili lubenicu. Nakon obroka, ostatke hrane odmah stavite u frižider! Želite li je ponovno upotrebiti, po želji je zagrejte, ali samo jednom, jer dvostruko podgrejavanje nije preporučljivo.

Ako, međutim, praktikujete jesti po restoranima, pokušajte po malim detaljima prepoznati potencijalno opasna mesta – nečisti stolnjaci, neuredno osoblje, manje gostiju, te prisustvo muva ili drugih insekata. Svakako ih izbegnite.

Sladoled je uglavnom dobar ako je u zaštićenom pakovanju, ali ako ga kupujete u poslastičarnici, trebate biti na oprezu (izbegavajte poslastičarnice s malim prometom, gde se sladoled duže zadržava).

• Voda može biti opasna. Pazite da je uzimate u dovoljnoj količini, ali ujedno pripazite i na njen kvalitet. Najbolje je ako sebi možete priuštiti flaširanu vodu. Izbegavajte kockice leda u piću. Ako boravite negde u divljini, bilo bi dobro da i za pranje zubi koristite flaširanu vodu, a ako vam je nedostupna, koristite tablete za dezinfekciju vode ili prokuvajte vodu pre upotrebe. Ako niste sigurni u čistoću vode, bolje je ne konzumirajte.
• Obratite pažnju na sokove koji nisu pred vama otvoreni. Događa se nekad da vam serviraju sok kojemu je dodata voda (zbog bolje zarade!).
• Oprez s mlekom. Izuzetak je zatvoreno pakovanje pasteriziranog mleka.
• Kafa i čaj uglavnom su u redu u slučaju da ih ne običavate piti hladne dugo posle pripremanja.
• Alkohol svakako izbegnite kad god je moguće, a pogotovo tokom vrelih dana (naravno i zbog 0,00 promila!)
• Gljivične bolesti kod žena. Uporaba antibiotika, sintetičko rublje, boravak u mokrome kupaćem kostimu, znojenje i kontraceptivna sredstva mogu u sredinama s toplom i vlažnom klimom pospješiti pojavu gljivičnih bolesti. Održavanje lične higijene, nošenje pamučnog rublja i ne pretesne odeće mogu sprečiti infekciju. Ako se infekcija ipak pojavi, antiseptičko sredstvo na bazi oktenidina može biti od velike pomoći, čak i kod trudnica.
• Obratite pažnju na odeću. Neka bude od prirodnih materijala, svetlih boja, udobna, ne pretesna, prilagođena klimi podneblja u kojem boravite.
• Izbegavajte preterano izlaganje suncu, posebno kad je najjače (između 11 i 15 sati) i koristite odgovarajuću zaštitu od sunca.
• Ne upuštajte se u rizično polno ponašanje, čak i ako mislite da ste na putovanju sreli osobu svog života. Polno prenosive bolesti mnogo su češće nego što pretpostavljate, a pojavnost izrazito povećana nakon godišnjih odmora. Polni odnos možda i ne možete (ili ne želite zaobići), ali zato se obvezno zaštitite (kondom).

Želimo vam dobro vrijeme, nezaboravan provod i sretan povratak!