Recept: Džem od trnjina

Recept: Džem od trnjina 1Foto: Isidora Smiljković /Ko kod bake

Iako je ceo život proveo u gradu, deka Ljuba, mamin otac, bio je pravi gorštak.

Život mu je bio sastavni deo planinarenja. Razumeo se u lekovito bilje i pečurke, a mama je često govorila da bi taj celu godinu mogao da preživi u šumi, samo da ima oštar nož, manjerku i šibice. 😄 Nikada nije pio vodu sa česme, već samo onu koju donese sa izvora. Uglavnom je sam sebi kuvao hranu, jer masno i slano nije podnosio.

Aktivan, energičan, snažan… Sa svojih 80 godina, preskakao je po dva stepenika, radio zgibove, i izgledao kao da ima 40. Stalno je govorio da je glupo da jedemo voće i povrće iz uvoza, jer na našem podneblju raste sve što je organizmu potrebno.

Kada je nastala opšta pomama za sibirskom aronijom, bilo mu je neshvatljivo zašto se svi lepe za nju, kad postoje trnjine. Tvrdio je da su one sto puta zdravije i kvalitetnije od aronije.

Recept: Džem od trnjina 2
Foto: Isidora Smiljković /Ko kod bake

Pre nekoliko dana sam planinarila do Kameničkog visa i naišla na žbunove prepune plavičastih bobica.

Trebalo mi je više od sat vremena da naberem jedva kilogram. Grančice su pune trnja, a plodovi još nisu potpuno zreli. Trnjine su najbolje posle tri mraza. Tada gube kiselinu i onaj opori ukus, ali ja ih obožavam ovakve.

Divne su sveže, ali

Džem od trnjina

je kao neki kavijar od voća. ❤

Sastojci:

  • 500g očišćenih trnjina
  • 5 kašika šećera
  • 2 kesice vanilin šećera
  • 1dl bilo kog crvenog vina

Priprema:

Trnjine operite, stavite u šerpu, prelijte vodom i pustite da se voda zagreje. Ne treba da proključa, dovoljno je da samo malo omekšaju. Ručno sam odvajala košpice, i to je najteži deo posla. Mogu i da se ispasiraju, ali ja nisam imala čime.

Recept: Džem od trnjina 3
Foto: Isidora Smiljković /Ko kod bake

U očišćene trnjine dodajte šećer, izgnječite ih da puste sok, i uz stalno mešanje kuvajte na umerenoj temperaturi. Kada tečnost ispari, nalijte vino i dodajte vanilin šećer. Nastavite sa kuvanjem uz konstantno mešanje. Znaćete da je džem gotov kada počne da šapuće, i kada možete varjačom da napravite vidljiv trag u šerpi.

Možete, a i ne morate, da okrenete neki krug štapnim mikserom kroz ďžem. Preukusan je svakako!

Prijatno!

Recept možete naći na sajtu „Ko kod bake“ Isidore Smiljković i na Instagram profilu @kokodbake

Piše Isidora Smiljković, autorka bloga www.kokodbake.rs

Isidorini recepti osvajaju svojom jednostavnošću i toplim pričama koje prate svako njeno jelo. Njeni recepti će vas nasmejati, podsetiti na neka stara i bezbrižna vremena, a ponekad i rastužiti.

U svakom slučaju ćete se dobro zabaviti prateći njen blog. Kreativnosti joj ne manjka, pa ćete na blogu pronaći i autorske recepte, uglavnom od namirnica koje već imate kod kuće.

Original Article