Recept: Sirup od matičnjaka

Recept: Sirup od matičnjaka 1Foto: Isidora Smiljković /Ko kod bake

Sirup od matičnjaka je nešto što želim da stalno imam u svojoj kući. Tačno mi je došlo da se ujedem za… dušu, jer nisam posadila ovu divnu biljku.

Ovo je sedativ iz prirode. Ima umirujuće dejstvo, a aroma mu je… Kao da ga je Zevs lično za sebe sadio!

Biljke sam kupila na pijaci, i neću moći da prežalim što nisam kupila celu livadu! Lepo mi je žena govorila: “Uzmi, dete, trebaće ti više!”

Sad mi je žao što nisam poslušala.

Limun trava je apsolutno odgovarajući naziv za ovu biljku. Ukus je osvežavajući, a toliko se lako priprema, da ćete poželeti da ga pravite stalno. Vaši ukućani će ga obožavati.

Sastojci:

  • 500g šećera
  • 3dl vode
  • 300g listova matičnjaka
  • malo limuntusa

Priprema:

Prelijte šećer vodom i ostavite da ključa 10 minuta. Dodajte listove i na tihoj vatri kuvajte još 15 minuta. Procedite, dodajte pola kafene kašičice limuntusa. Dobro promešajte i ostavite da se ohladi, pre nego ga sipate u staklenu flašu.

I to je sve!

Što više listova dodate, sirup je koncentrovaniji i zeleniji. Naravno, srazmerno dodajete količinu vode i šećera. Kao i sirup od ljubičastog bosiljka i ovaj možete pripremati sa brezinim šećerom (ksilitol). Tada dobijate potpuno zdrav napitak, koji vas neće izbaciti iz ketoze ukoliko ste, kao ja, na #keto dijeti.

U letnjim mesecima, ne postoji ništa što bi vas brže i bolje rashladilo. Obavezno probajte!

Recept možete naći na sajtu „Ko kod bake“ Isidore Smiljković i na Instagram profilu @kokodbake

Piše Isidora Smiljković, autorka bloga www.kokodbake.rs

Isidorini recepti osvajaju svojom jednostavnošću i toplim pričama koje prate svako njeno jelo. Njeni recepti će vas nasmejati, podsetiti na neka stara i bezbrižna vremena, a ponekad i rastužiti.

U svakom slučaju ćete se dobro zabaviti prateći njen blog. Kreativnosti joj ne manjka, pa ćete na blogu pronaći i autorske recepte, uglavnom od namirnica koje već imate kod kuće.

Original Article