Recept: Slatko od kupina

Recept: Slatko od kupina 1Foto: Isidora Smiljković /Ko kod bake

Kako je lepo kad te dečko ovako probudi. A da, ja nemam dečka. A ni kafa nije turska. Sa automata je. Ali slatko od kupina je domaće.

Slatko od kupina

Sastojci:

  • Kupine
  • Šećer
  • Voda

Priprema:

Gotovo se sva slatka pripremaju u razmeri 1:1. Dakle, koliko voća, toliko i šećera.

Ja sam ovo slatko pravila od divljih kupina koje sam sama brala na Malom Jastrepcu.

Kupine što manje dirajte rukama, da ih ne povredite, jer su mnogo nežne. Spustite ih u cediljku i istuširajte hladnom vodom. Dobro ih ocedite. Kada se ocede, presipajte ih u šerpu u kojoj ćete kuvati slatko i dodajte šećer. Najbolje je da oba sastojka sipate istovremeno, jer ćete ih tako najbolje promešati.

Ostavite ih da tako ušećerene odstoje nekoliko sati.

Dodajte vode da natopite kupine, ali ne preterujte. Voda treba tek da ih natopi, ne da ih udavi.

Kuvajte na tihoj vatri, dok se šećer ne rastopi, a onda slobodno malo pojačajte. Zaboravite na mešanje, to je dosadno. Šerpu blago protresajte, kao kad puckate kokice, samo mnooogo laganije, ne želite da se opečete. Tako će se pena skupiti po sredini i biće vam lakše da je izvadite.

Posle nekih pola sata kuvanja, izvadite malo slatka na tacnu, da proverite koliko se zgusnulo. Neka se na tacni prohladi, kako biste dobro ocenili koliko je još potrebno da se kuva.

Slatko će vam samo reći kada je gotovo, bukvalno će da vam prošapuće kroz penu koja se sada ravnomerno rasporedila.

To je to!

Serviranje:

Nemoj da se nekom desilo da slatko posluži bez čaše ledene vode sa kašičicom preko i bez poslužavnika sa miljeom, to je slatkohuljenje!

Recept možete naći na sajtu „Ko kod bake“ Isidore Smiljković i na Instagram profilu @kokodbake

Piše Isidora Smiljković, autorka bloga www.kokodbake.rs

Isidorini recepti osvajaju svojom jednostavnošću i toplim pričama koje prate svako njeno jelo. Njeni recepti će vas nasmejati, podsetiti na neka stara i bezbrižna vremena, a ponekad i rastužiti.

U svakom slučaju ćete se dobro zabaviti prateći njen blog. Kreativnosti joj ne manjka, pa ćete na blogu pronaći i autorske recepte, uglavnom od namirnica koje već imate kod kuće.

Original Article