Recept za hrskave papaline bez brašna i prženja u dubokom ulju

Canon 700 D

Kuva i piše:
Ana Ćubela

 

 

 

 


hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela


 

 

 

 

Papalina je sitna riba iz porodice haringi. Poznata je još i kao sardelina, srdelica, srdelin, belac, gavica, pistač i šarakina. Predstavlja odličan izvor proteina, vitamina i minerala, ali i dobrih omega 3 masnih kiselina.

Za razliku od nekih drugih plavih riba, u koje spadaju i losos i tuna, papalina definitivno nije skupa i svako može da je priušti.

I dostupna je. U svakom većem marketu možete da nađete kilogram smrznutih Frikomovih papalina.

Brzo se odlede pošto su male i jako su lake za spremanje. Ovakva riba u principu ne mora da se čisti i najčešće se cela prži u dubokom ulju. Međutim, oni malo izbirljiviji mogu lako i da je očiste. Sačekajte da počne da se odleđuje ali ne previše. Lakše se čiste kada su još blago zaleđene.

Uzmite ribu u ruku, prstima uhvatite kod škrga i samo povucite glavu. Sa njom će izaći i ono malo iznutrica koje postoje.

Oni baš izbirljivi mogu i da „isfiletiraju“ ribu ali će im za to biti potrebno vreme. Pipav posao. Ali apsolutno nema potrebe za uklanjanjem kostiju, one termičkom obradom praktično nestanu. Papaline su dobre kada su hrskave i spolja i iznutra 😉 .

I da biste dobili hrskavu ribu ne morate da je valjate u brašno i pržite u ulju, a evo i kako.

Potrebno vam je:

  • 500 gr papalina
  • Po 1 kašičica belog luka u prahu, crnog luka u prahu, šarenog bibera, mlevenog korijandera, mlevene paprike, čilija, karija…..šta god želite
  • 1 kašičica lanenog brašna
  • 1 – 2 kašike maslinovog ulja

 

Ribu odledite i očistite ako želite. Osušite je pa namažite dobro uljem.

U činiju stavite začine i laneno brašno. To nije pravo brašno već suva smesa koja se dobije mlevenjem opne lana i jako je dobra za ovo zdravo „pohovanje“.

Pomešajte sastojke pa ribu dobro uvaljajte u njih i položite je u pleh u koji ste stavili pek papir.

Zagrejte rernu pa ubacite pleh. Pecite od 15 do 20 minuta na 200 stepeni. Papaline budu brzo gotove. Treba da se uhvati lepa boja i da začini postanu hrskavi.

Ovako pripremljenu papalinu možete da jedete i za ručak i večeru.