Rijetki su primijetili da je nekoć popularno voće nestalo iz dućana: ‘Može sve zakomplicirati’

Autor: F.F

Ljudi vole grejp zbog njegovog jedinstvenog, osvježavajuće gorko-slatkog okusa koji se razlikuje od drugih citrusa. Osim okusa, grejp je bogat vitaminom C, antioksidansima i vlaknima, što ga čini zdravim izborom za doručak ili međuobrok. Također, grejp može pomoći u mršavljenju i poboljšanju metabolizma, što ga čini popularnim među onima koji paze na svoju prehranu. Njegova sposobnost da osvježi i energizira čini ga idealnim voćem za početak dana. No, situacija s grejpom više nije kao i prije.

Nekoć nezaobilazni dio doručka, sve rjeđe se nalazi na policama supermarketa. Iako je nekada bio omiljen među svim generacijama, ovaj citrus sada bilježi pad popularnosti zbog promjena u preferencijama potrošača i zdravstvenih upozorenja. Prema podacima tržišnih analitičara, godišnja prodaja grejpa u Velikoj Britaniji smanjila se s približno 14,4 milijuna litara do svibnja 2021. godine na samo 7,5 milijuna litara u protekloj godini.

Ovaj pad dodatno je ubrzan tijekom pandemije, iako je opadanje počelo još 1960-ih i 1970-ih kada je grejp bio na vrhuncu popularnosti. Asda, jedan od najvećih britanskih trgovaca, povukao je svoj brend grejpa s polica u ožujku 2022. godine. Ovaj potez odražava šire promjene na tržištu i u ponašanju potrošača.

Foto: Pexels

Koji su problemi?

Stariji ljubitelji grejpa često ga izbjegavaju zbog mogućih interakcija s lijekovima. Grejp može ometati djelovanje lijekova poput statina koji snižavaju kolesterol, lijekova za krvni tlak kao što je nifedipin i antihistaminika poput feksofenadina.

“Grejp može učiniti lijekove neučinkovitima ili povećati njihovu koncentraciju u krvi, što može dovesti do predoziranja,” objasnila je Star Khechara, instruktorica terapije sokovima i voditeljica centra za obuku Skin Nutrition Institute, za Daily Mail. “Iako volim sok od grejpa, zbog korištenja feksofenadina za peludnu groznicu, moram ga izbjegavati od lipnja do kolovoza.”

Mlađi potrošači sve više izbjegavaju grejp zbog njegovog gorkog okusa, preferirajući slađe alternative. Stručnjaci ističu da mlađa generacija također kritički gleda na zdravstvene koristi sokova, smatrajući ih prepunim šećera.

Tesla jednu namirnicu nikada nije konzumirao: Hrvati je obožavaju, a on je tvrdio da je nezdrava

Nije kao nekada

Ovaj trend odražava širu promjenu u prehrambenim navikama, gdje mlađi potrošači traže proizvode koji su ukusniji i percipirani kao zdraviji. Iako grejp možda nestaje s polica, još uvijek ima svoje vjerne obožavatelje. Dok stariji potrošači moraju biti oprezni zbog zdravstvenih rizika, mlađi bi mogli promijeniti svoje preferencije u budućnosti, osobito ako se promijeni percepcija o zdravstvenim koristima ovog voća.

U međuvremenu, ljubitelji grejpa mogu se nadati da će inovacije u prehrambenoj industriji donijeti nove načine konzumacije ovog voća, čineći ga privlačnijim za širu publiku.

Autor:F.F

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Read More