Sa 17 je osjetio simptome gripe, a sada gotovo 40 godina kasnije živi s ‘tuđim’ srcem

Autor: F.F

Najdugovječniji pacijent s transplantiranim srcem, operiran u Engleskoj 1984. godine, službeno je ušao u Guinnessovu knjigu rekorda. Bert Jansen, Nizozemac star 57 godina, živi s donorskim srcem gotovo 40 godina, što je najduže razdoblje od svih pacijenata s istim problemom.

Bertu je dijagnosticirana kardiopatija kad je imao samo 17 godina, što znači da mu je srce imalo problema s pumpanjem krvi u druge dijelove tijela. Simptomi su se pojavili kao gripa, prenosi BBC. Ubrzo je shvatio da je problem ipak puno ozbiljniji.

“Sve se dogodilo vrlo brzo. Samo tjedan dana nakon što sam primljen u bolnicu Harfield u Londonu, dva srca su postala dostupna nakon teške prometne nesreće u Londonu. Jedno od srca odgovaralo je meni i transplantacija je obavljena”, rekao je Jansen.

Foto: Pixabay

‘Nisam ovo mogao zamisliti’

“Nikada nisam mogao zamisliti da ću doći ovako daleko. Ono što mislim da je najvažnije je da sam postavio mjerilo za druge. Sada je i službeno dokazano da je moguće doći ovako daleko sa srcem donora. Pretpostavljam da će se sve još pomaknuti dosta dalje i bit ću zadovoljan ako drugi u dogledno vrijeme obore moj rekord”, poručio je Nizozemac.

Franka je zbog ‘bolesti današnjice’ odustala od posla iz snova: ‘O tome ljudi ne pričaju’

Naglasio je da mu je novo srce omogućilo brz povratak u normalan život, gdje je mogao igrati tenis, odbojku i naći posao. Jensen ima obitelj te i dalje živi najnormalnijim životom.

Transplantacija srca nikada prije nije bila izvedena u Nizozemskoj, ali je kardiolog Jansena surađivao s bolnicom “Harfield” i pionirom transplantacije, profesorom Magdijem Jakubom, koji je Jansena na kraju operirao kada je imao 18 godina.

Autor:F.F

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Read More