Salo na trbuhu donosi lošiji san, a na grudima – rizik od dijabetesa!

Salo na trbuhu donosi lošiji san, a na grudima – rizik od dijabetesa!

Posted by: Aura Redakcija

in SIGNALI TIJELA

Mjesta na kojima se najviše nakuplja salo otkrivaju neke vrlo zanimljive činjenice o našem zdravlju. Je li bolje imati tanja ili deblja bedra? Šta nas štiti od bolesti – nakupine sala na trbuhu ili na stražnjici?


Prema pisanju EverydayHealtha, brojne nove studije povezale su određene bolesti s načinom na koji naše tijelo nakuplja salo. Evo do kojih su saznanja došli istraživači:

Stražnjica

Studija provedena na Sveučilištu Oxford pokazuje da poveća stražnjica štiti od dijabetesa i srčanih bolesti jer se na stražnjici talože masne kiseline koje bi bile štetnije za neke druge organe.

Trbuh

Istraživači s Harvard School of Public Healtha zaključili su da ljudi koji talože salo uglavnom na trbuhu češće imaju sindrom nemirnih nogu – stanje koje može ozbiljno naškoditi kvalitetu sna. Veći trbuh je nezgodan i zbog pritiska sala na unutrašnje organe te zbog većeg rizika od cirkulatornih bolesti.

Bokovi

Istraživači na Sveučilištu Northwestern uočili su da su žene u menopauzi rastresenije ukoliko imaju više sala na bokovima.

Bedra

Danska studija pokazala je da je uži, a ne širi, obim bedara povezan s većim rizikom od srčanih bolesti i preuranjene smrti. Drugo istraživanje na Sveučilištu Adelaide pokazalo je da šira bedra ukazuju na bolju metaboličku funkciju i manji rizik od dijabetesa.

Grudi

Istraživači sa Sveučilišta Harvard i Sveučilišta Toronto ustanovili su vezu između većih grudi i dijabetesa tipa 2. Što su grudi bile veće, to je bio veći i rizik od obolijevanja.

Broj pregleda:
14

2021-07-21
Aura Redakcija