Samo 30 grama ove namirnice dnevno popravlja raspoloženje

pixabay.com

Mnogi od nas posežu za čokoladom kada se osećaju loše, ali prema novoj studiji, nekoliko kvadrata tamne čokolade zaista može da nam podigne raspoloženje.

Naučnici u Koreji su otkrili da su zdrave odrasle osobe, koje su jele ukupno 30 grama crne čokolade od 85 posto dnevno, bile srećnije u poređenju sa zdravim odraslim osobama koje su jele čokoladu sa manje kakaoa ili je nisu jele uopšte.

Trideset grama je otprilike trećina pravougaonika od 100 g tamne čokolade koju možete pronaći u supermarketima.

Smatra se da je poboljšanje raspoloženja povezano sa mikrobnim promenama u crevima usled jedenja čokolade, sugerišu uzorci fekalija. Međutim, efekat ima samo čokolada koja sadrži 85 posto kakaa – a ne mlečne verzije, koje treba jesti umereno.

Čokoladni proizvodi sa visokim procentom kakaoa obično su bolji za nas jer sadrže manje šećera, masti i drugih aditiva kao što su boje i palmino ulje.

Kakao, koji se koristi u proizvodnji čokolade, bogat je vlaknima, gvožđem i “fitokemikalijama” – moćnim hemijskim jedinjenjima koja se nalaze u biljkama, za koje se zna da održavaju imuni sistem i smanjuju rizik od bolesti poput raka, demencije, artritisa, srčanih bolesti i moždanog udara.

Ovu studiju sproveli su naučnici na Odeljenju za hranu i ishranu, Nacionalnog univerziteta u Seulu. Naučnici su radili sa 46 učesnika, koji su konzumirali ili 30 g dnevno čokolade sa 85 posto kakaoa, 30 g dnevno čokolade sa 70 posto kakaoa ili nisu jeli čokoladu svaki dan tokom tri nedelje.

Da bi se procenila povezanost između efekata crne čokolade na raspoloženje i mikrobiotike creva, analizirane su fekalije učesnika. Grupa koja je jela čokoladu sa 85 procenata kakaa imala je više nivoe Blautia, vrste crevnih bakterija, što je povezano sa pozitivnim promenama u raspoloženju.

Studija je objavljena u Journal of Nutritional Biochemistry.