SAMO POLA KAŠIČICE: Znate li šta se dešava s jetrom i mozgom ako OVO jedete svaki dan?!

Jedan od najpopularnijih začina je kurkuma. To je vrlo zdrav sastojak i koristi se u raznovrsnoj hrani, osobito u Južnoj Aziji. Zbog svojstava koja su također poznata, oa se također koristi kao prirodni dodatak. Koristi se za liječenje raznih zdravstvenih problema. Ali mnogi ljudi su svjesni činjenice da redovna konzumacija kurkuma ima blagotvoran učinak na mozak i jetru.

Kao što je ranije spomenuto, kurkuma je u stanju liječiti bolesti tijela. No, do sada, njegove mentalne koristi nisu toliko poznate.

Aktivni sastojak kurkuma je kurkumin. Vjeruje se da liječi Alzheimerovu bolest. Jedan od glavnih uzroka Alzheimerove bolesti je plak. Akumulira se u mozgu, nazvanima beta-amiloidni plakovi. Prema nekim studijama, pokazalo se da kurkumin može spriječiti akumulaciju ovog do 40 posto. To ga čini vrlo obećavajućim za liječenje Alzheimerove bolesti.

Također je otkriveno da antiupalna svojstva kurkumina igraju važnu ulogu u liječenju jer smanjuje štetu uzrokovanu oksidacijskim sredstvima i upalom.

Istraživači vjeruju da je kurkumin koristan za zdravlje jetre zbog protuupalnih i antioksidacijskih učinaka.

Kurkumin također smanjuje rizik od razvoja raka jetre. To čini tako što smanjuje ljudske karcinogene na jetri, kao što je tioacetamid.

U hitnim slučajevima, trebali biste uzeti ¼ čajnu žličicu kurkume na dnevnoj bazi. Dovoljno da smanji upalu i spriječi bolesti.