Saveti nemačkog stručnjaka: Kako spavati tokom letnjih vrućina

Pixabay.com

Posledice do kojih mogu dovesti velike vrućine koje ugrožavaju san i odmor tokom noći nikako ne bi trebalo potceniti, ističe nemački stručnjak za probleme spavanja Hans-Ginter Vis, dodajući da je jutro nakon neprospavanih noći često propraćeno kolektivnim zevanjem na poslu ili u školi.

Ali ono što više brine je da sve to može izazvati veći rizik od nesreća na poslu ili na ulici, kao i brojne greške tokom obavljanja dnevnih zadataka, upozorava čelnik nemačkog Interdisciplinarnog centra za spavanje.

Postoji nekoliko načina koji bi mogli pomoći da se čovek tokom vrelih noći oseća ugodnije, posebno u nedostatku klima-uređaja.

– Sve se svodi na pravilnu ventilaciju. Zatvorite prozore i roletne tokom dana, a otvorite ih pre odlaska na spavanje – kaže Vis.

Drugi savet je, iako zvuči pomalo paradoksalno, popiti nešto vruće.

– Popijete li nešto toplo pre odlaska u krevet, manje je verovatno da ćete se znojiti – kaže ovaj stručnjak.

A topli tuš će, na primer, otvoriti pore na koži i osigurati osećaj svežine.

Vis savetuje da se pre spavanja izbegne pijenje čaše vina.

– Ispijanje alkohola uveče može imati psihološki, relaksirajući učinak, ali takođe širi krvne sudove i podstiče noćno znojenje – kaže.

Tablete za spavanje takođe su zabranjene za Visa, koji kaže da ih treba izbegavati kako bi se izbeglo stvaranje zavisnosti.

Naša tela mogu izdržati nekoliko noći s manje sna, dodaje nemački stručnjak.

Vis ima i nekoliko posebnih saveta: ako imate popločan pod u spavaćoj sobi, na njega možete izliti malo vode koja će pomoći u rashlađivanju prostorije, ali tada morate biti izuzetno oprezni kad ustajete iz kreveta.

– Ili jednostavno idite u podrum i tamo spavajte – poručuje ovaj stručnjak za probleme spavanja.

U suštini, dodaje on, samo uživajte u toplijem vremenu, čak i ako vam pokvari san.

Spavanje za vreme letnjih vrućina može biti neugodno, a mnogi nisu dovoljno upućeni u trikove koje mogu koristiti kako bi sebi rashladili vreme za odmaranje i punjenje baterija.