SAVEZNIK DIŠNOG SUSTAVA: Napravite čaj od ovog ranog proljetnog cvijeta i mogli biste značajno ublažiti tegobe

Autor: Zlatko Govedić

Podbjel (Tussilago farfara) monotipski je biljni rod i višegodišnja biljka iz porodice glavočika (Asteraceae). Jedan je od prvih proljetnih cvjetova i može se pojaviti već u veljači i cvjetati sve do travnja.

Tradicionalno se koristi u narodnoj medicini za liječenje dišnih problema poput kašlja, astme, bronhitisa i drugih dišnih problema.

Često se kaže da je podbjel sredstvo protiv astme. Aktivne tvari koje on sadrži, onemogućuju tijelu da proizvede agens za aktivaciju proteina koji izaziva suženje bronha, što je glavni okidač za pogoršanje stanja.

Osim toga, potrbušnica je vrlo dobar čistač bronha jer potiče lučenje sekreta. Zato se onima koji rade u prašnjavom okruženju preporučuje da piju čaj od podbjela s medom kao pomoć u liječenju upornog kašlja i promuklosti.

U tom slučaju treba ga piti mlakog tijekom dana. Važni su i svježi listovi, kao i njihov sok, jer stavljeni u obloge pomažu kod upale pluća i krajnika.

Zahvaljujući kombinaciji sluzi i tanina, podbjel pomaže i kod proljeva. U narodnoj medicini koristi se i za liječenje upale kože i vena. Svježe zdrobljeni listovi pomiješaju se s kremom i nanose na upaljena mjesta, a zatim omotaju zavojem i krpom.

Kako skuhati čaj?

Čaj od podbjela priprema se tako što se puna žličica cvjetova i listova prelije s 250 ml kipuće vode i ostavi da odstoji. Oblog se uvijek priprema tako da se listovi zdrobe kako bi se aktivirale djelatne tvari.

Za inhalaciju, pak, žlicu cvjetova i listova podbjela prelijte vrelom vodom pa nekoliko puta dnevno udišite paru pod pamučnom krpom. Sok se priprema u sokovniku samo od svježe ubranih i opranih listova.

Ništa bez stručnjaka!

Podbjel sadrži kancerogene pirolizidinske alkaloide. Senecionin i senkirkin, prisutni u podbjelu, imaju najveću mutagenetsku aktivnost od svih pirolozidinskih alkaloida, testiranih korištenjem Drosophila melanogaster za izradu komparativnog testa genotoksičnosti.

Za dva slučaja navodnog oštećenja jetre (i smrti) zbog čaja od podbjela pokazalo se da su zapravo rezultat krivog identiteta. U jednom, “čaj od podbjela” koji je uzrokovao ozbiljne probleme s jetrom kod dojenčeta zapravo je bio rezultat sive ljepike (Adenostyles alliariae).

U drugom slučaju, novorođenče je razvilo bolest jetre i umrlo jer je majka tijekom trudnoće pila čaj za koji se prvobitno vjerovalo da sadrži podbjel, ali za koji se kasnije pokazalo da je obični lopuh (Petasites hybridus).

Kod jednog 27-godišnjeg muškarca, uzimanje višekomponentnog biljnog dodatka koji je uključivao podbjel možda je uzrokovati razvoj nesmrtonosne duboke venske tromboze i plućne embolije.

Kao odgovor, njemačka vlada zabranila je prodaju podbjela. Zatim su u Austriji i Njemačkoj razvijene klonske biljke podbjela bez pirolizidinskih alkaloida. To je rezultiralo razvojem registrirane sorte Tussilago farfara ‘Wien’, koja nema mjerljive razine tih alkaloida.

Prema tome, prije svake uporabe čaja od podbjela, konzultirajte se sa svojim liječnikom i ljekarnikom.

Autor:Zlatko Govedić

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Read More