Savjeti kako izbjeći glavobolju izazvanu gledanjem u računalo: Važna je udaljenost i broj treptaja

Autor: Fran Franjković

F.F

Bez obzira na to kojim se zanimanjem bavimo, rad na računalu postao je neizbježan dio svakodnevnog života. Osobe koje veći dio dana provode ispred ekrana često primjećuju simptome poput zamagljenog vida, crvenila očiju, svraba te glavobolje. Da biste zaštitili svoje oči od potencijalnih problema, evo nekoliko preventivnih mjera koje možete poduzeti.

Ako provodite više od tri sata dnevno koristeći računalo ili mobilni uređaj, moguće je da iskusite simptome sindroma kompjuterskog vida. Česti simptomi uključuju glavobolju, zamagljen vid, crvenilo i svrab očiju, te eventualne probleme sa spavanjem ako uređaje koristite prije spavanja.

Podaci ukazuju da oko 70-75% ljudi koji redovito koriste računalo imaju neki od navedenih simptoma. Razlozi za ove tegobe uključuju teško fokusiranje na ekrane, odsjaj, smanjen broj treptaja dok gledamo u ekran te, ključno, izloženost umjetnom plavom svjetlu koje emitiraju ekrani, a koje nepovoljno utječe na oči, san i opće zdravlje, piše Kurir.

Umirite nervozni želudac uz ove namirnice: Iznenadit će vas što sve pomaže

Bitno je nekoliko stvari

Kako biste zaštitili svoje oči, preporučuje se postavljanje monitora na udaljenost jednaku dužini vaše ruke, izravno ispred vas, te izbjegavanje postavljanja monitora sa strane. Važno je također osigurati da kompjuter nije jedini ili najsvjetliji izvor svjetlosti u prostoru.

Postoje i tri “pravila” koja će vam olakšati boravak ispred ekrana. Važno je da redovito trepćete. Pokušajte barem svakih pola sata trepnuti desetak puta kako bi se oči navlažile. Pomažu i kapi za oči, ali je bitno da su bez konzervansa.

Uvedite Vježbu 20-20-20: Svakih 20 minuta se fokusirajte na 20 sekundi na neki predmet koji je udaljen šest metara. (20 stopa, zbog čega je naziv vježbe 20-20-20). Tom vježbom umanjujete naprezanje oka pri radu na blizinu. Također, koristite naočale za kompjuter, koje imaju zaštitni sloj za plavo svjetlo. Time sprječavate naprezanje očiju, nastanak glavobolja, ali i poboljšavate san.

Autor:

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Read More