Savremena dostignuća u implantologiji

LEP OSMEH ZA SAMO JEDAN DAN

• Zubarska ordinacija Ultima estetika iz Beograda ugrađuje implante od titanijuma koje organizam u potpunosti prihvata
• Pacijent po pristupačnoj ceni u kratkom roku dobija nove zube

Svima je poznato da je osmeh najveći ukras na licu čoveka, zbog čega je briga o zubima od velikog značaja. Danas, sa savremenim dostignućima u oblasti implantologije, skoro svako može imati lepe i zdrave zube. Od nekada izuzetno skupih zamena za zube, danas je implantologija postala realnost i potreba savremenog čoveka, koja je pristupačna i prosečno platežnom građaninu. Titanijum je ušao u upotrebu rešivši probleme odbacivanja implantata od strane organizma i time omogućio da se i posle gubitka sopstvenih zuba mogu nositi krunice i mostovi, a ne proteze koje se noću vade i ostavljaju u čaše. Po savremenim principima radi i beogradska stomatološka ordinacija Ultima estetika, a dr Živorad Nikolić, profesor na Stomatološkom fakultetu u Beogradu i specijalista maksilofacijalne hirurgije, koji je poznat i kao ekspert za implantologiju, objašnjava koje su koristi implantologije.

Cena implantata

Kako kaže dr Nikoloć, cene ugrađenih implanta u Srbiji su znatno niže nego u svetu, a to je otprilike trećina cene u odnosu na zapadu.
– Kod nas se ugrađuju vrhunski implanti švedske firme Nobel Biocare i cena oko 750 evra po implantu. Da bi se dobilo pravo za ugradnju ovih implantata, mora se završiti poseban kurs, bez obzira što ste, recimo, već renomirani i iskusni hirurg. Postoje i jeftinije vrste implantata, oko 500 evra, koje apsolutno mogu da zadovolje sve standarde u implantologiji – kaže dr Nikolić, s tim da se cena može korigovati prema svakom pacijentu posebno, u skladu sa njegovim zahtevima i finansijskim mogućnostima.

– Zubni implanti su zamene za koren zuba, koji se usađuju u vilične kosti. Oni su napravljeni od titanijuma i ostvaruju organsku vezu sa kostima nakon nekoliko nedelja, koja je dokazana i elektromikroskopijom. Mogu se ušrafljivati ili ukucavati u kost. Imaju oblik korena zuba i na njih se postavljaju suprastruktura, odnosno deo koji zamenjuje brušeni zub, na koji se na kraju postavljaju keramička krunica ili most – kaže dr Nikolić.
Za potpunu bezubost gornje vilice potrebno je šest do osam implantata, a za zbrinjavanje bezubosti donje vilice potrebno je od četiri do šest, što zavisi od količine i kvaliteta preostale vilične kosti u koju se usađuju implanti.

Sama intervencija implantacije se može izvesti u lokalnoj i opštoj anesteziji po želji pacijenta, a traje najduže do dva sata, zavisno od broja implantata. Nakon toga se čeka šest do osam nedelja i postavljaju se suprastukture i mostovi u drugoj fazi.
– Danas postoje i takvi sistemi kakav je nobel biocare, koji omogućava da se krunice postave odmah po ugradnji implanta, naravno ako je kost dobrog kvaliteta. Ovo je revolucionarni pomak, jer se vreme od ugradnje implantata do postavljanja krunica svelo na samo jedan dan.

Pacijent u bukvalnom smislu dolazi bezub, a iz ordinacije odlazi sa postavljenim zubima i mogućnošću da se hrani, govori i radi normalno – kaže dr Nikolić.
Odbacivanje implantata se ne dešava kako se to ranije mislilo zato što je to strano telo. Titanijum je rešio ovaj problem, jer ga organizam prihvata potpuno i nema reakcije odbacivanja. Da bi organizam dobro prihvatio implante, to delom zavisi i od kvaliteta kosti u koju se ugrađuju ali i od stručnosti, odnosno poštovanja same hirurške procedure.
Implanti mogu da traju minimum 10 – 15 godina, a mogu trajati i znatno duže. Higijena zuba mora da bude perfektna, što podrazumeva pranje zuba od tri do pet puta dnevno i to obavezno posle obroka, ali vek trajanja implanta zavisi i od opšteg stanja zdravlja pacijenta.