‘SAVRŠENI ČISTAČI KRVI’: Gljive nam mogu pomoći u snižavanju kolesterola, a imaju i zanimljiva hranjiva svojstva

Ilustracija/Bigstock

'ŠUMSKO MESO'

+
AAA

‘SAVRŠENI ČISTAČI KRVI’: Gljive nam mogu pomoći u snižavanju kolesterola, a imaju i zanimljiva hranjiva svojstva

Autor: Zlatko Govedić

Carstvo gljiva obuhvaća organizme koji se hrane heterotrofno apsorpcijom, nemaju plastide, imaju stanične stijenke građene od hitina i β-glukana, imaju plosnate unutarnje izbočine mitohondrija te nemaju bičeve s trepetljikama. Danas je poznato oko 75.000 vrsta gljiva no procjenjuje se da ih zapravo ima više od milijun i pol vrsta. Pretpostavlja se da ih u Hrvatskoj ima barem 15.000 vrsta.

Zbog jestivih plodišta neke se gljive mogu jesti. Veći broj jestivih vrsta može se skupljati u prirodi, pod uvjetom da ih se zna razlikovati od onih otrovnih, da nisu zaštićene zakonom zbog svoje ugroženosti te da ih se skuplja na propisani način. Među najpoznatijim vrstama jesu: obični vrganj, lisičica, mrka trubača, obična puza i prosenjak. U kulinarstvu je naročito popularan šampinjon koji pripada porodici pečurki (Agaricaceae).

Konzumiranje samo 100 g gljiva dnevno tijekom samo jednog tjedna, snižava razinu kolesterola za 12 posto. Istodobno, skupina ispitanika koja je u istom periodu jela oko 60 g maslaca dnevno, povećala je kolesterol za čak 14 posto. Kontrolna skupina pak koja je konzumirala istu količinu maslaca u kombinaciji sa 100 g gljiva, smanjila je kolesterol za 4 posto. Na osnovi tih rezultata ustanovljeno je da su gljive “savršeni čistači krvi”.

Nutricionisti ih nazivaju i “šumskim mesom” jer osim ugodnog mirisa i okusa, posjeduju iznimnu biološku vrijednost. Imaju gotovo istu kvalitetu kao i životinjsko meso, sadrže čak 91 posto vode i mnogobrojne mineralne sastojke, napose kalij te nešto manje kalcija, fosfora, željeza i magnezija. Osim toga, bogate su biljnim vlaknima, a sadrže i vitamine B2, D i C.

Međutim, biološki su posebno vrijedne zbog bjelančevina i naročito važnih aminokiselina. Zanimljivo je da svježe gljive imaju dva posto bjelančevina, a sušene 22 posto.

Autor:Zlatko Govedić

ZADNJE VIJESTI


'ŠUMSKO MESO'

‘SAVRŠENI ČISTAČI KRVI’: Gljive nam mogu pomoći u snižavanju kolesterola, a imaju i zanimljiva hranjiva svojstva


LAKE VAM NOĆI

KAKO TREBA SPAVATI? Samo u jednoj pozi možete potpomoći rad probavnog i limfnog sustava


VITALNI ORGAN

OTKRIĆE KOJE SMO ZABORAVILI: Stručnjaci tvrde da nam pluća ne služe samo za disanje


'DOBRE BAKTERIJE'

U NAMA ŽIVI STO BILIJUNA BIĆA! Što sve morate znati prije nego što kupite probiotike?

Komentari
odražavaju
stavove
njihovih
autora,
ali
ne
nužno
i
stavove
portala
Dnevno.hr.
Molimo
čitatelje
za
razumijevanje
te
suzdržavanje
od
vrijeđanja,
psovanja
i
vulgarnog
izražavanja.
Portal
Dnevno.hr
zadržava
pravo
obrisati
komentar
bez
najave
i/li
prethodnog
objašnjenja.Original Article