Saznajte: ZAŠTO PLAČEMO DOK SE SMIJEMO, ZAŠTO NAM “KRCKAJU” ZGLOBOVI, A “IGRA” OKO?

Saznajte: ZAŠTO PLAČEMO DOK SE SMIJEMO, ZAŠTO NAM “KRCKAJU” ZGLOBOVI, A “IGRA” OKO?

Posted by: Aura Redakcija

in SIGNALI TIJELA

Trnce i bockanje u određenim dijelovima tijela izaziva sprječavanje dotoka krvi u pritisnuti nerv, a lako se zaustavljaju. Kako zaustaviti “igranje” oka?

Ako dugo sJedite u nezgodnom položaju ili držite noge prekrštene, možete jako da pritisnete nerv i prekinete njegovu vezu sa mozgom, pa se noga ukoči i utrne. Trnci se obično javljaju u stopalima, rukama i člancima. Dovoljno je da promijenite položaj tijela i oslobodite nerv pritiska.

Smijeh i plač su iste psihološke reakcije. Obje nastaju zbog velikog emotivnog uzbuđenja i ne možemo ih započeti i prekinuti kad želimo. Plakanje najčešće povezujemo sa tugom, ali je prolivanje suza daleko složenija reakcija.

Suze kroz smijeh imaju samo sretni ljudi. Izazivaju ih različita osjećanja, kao što su tuga, bol, ali i velika radost. I smijeh i plač nam olakšavaju stresnu situaciju, pa ako vam pođu suze na oči dok se smijete – znači da ste sretni.

O razlogu podrhtavanja očnog kapka se ne zna mnogo i ako je ova pojava veoma česta. Zanimljivo je da se češće dešava na donjem, a ne na gornjem kapku i uzrok je, vjerovatno, u zastoju rada nerava.

Stručnjaci kažu da je umor, stres i kofein povećavaju verovatnoću “igranja” kapka, kao i naprezanje očiju, ali i loša ishrana, preterano unošenje alkohola i alergije. Na sreću, ova pojava nije opasna i obično sama od sebe prestaje. Da biste je sprečili lepo se naspavajte,.

Zašto nam krckaju zglobovi?
Krckanje zglobova je daleko neprijatnije, a najčešće se to događa u koljenima i ramenima, gdje se dvije kosti spajaju u čauru. U njoj se nalazi tečnost koji sadrži rastvorljive gasove. Kada istegnemo zglob, tečnost u čauri se sabije i ispušta gasove bogate azotom. Oslobađanje vazduha unutar zglobne čaure čujemo kao “krckanje”.

Poslije toga zglob je malo pokretljiviji, ali ne možete odmah opet “pucati” istim zglobom, jer je potrebno 15-20 minuta da se gasovi ponovo uliju u tečnost.

Broj pregleda:
2

2021-05-23
Aura Redakcija