Sećate li se poručnika Draguljčeta i njegovog smeha?

Sećate li se poručnika Draguljčeta i njegovog smeha? 1Foto: Print screen/YouTube/Nata Natic

Na današnji dan, 11. septembra 1976. je prvi put prikazan crtani film Poručnik Draguljče (na eng. The Mumbly Cartoon Show) na ABC-u, režisera Čarls Nikolsa.

U sklopu produkcije Hana i Barbera, ovaj crtani je 1976. postao deo kompilacije crtanih filmova prikazivanih subotom ujutru pored Tom i Džerija i Velikog grožđanog majmuna.

Glavni junak je pas koji je i poručnik, Draguljče, pa crtani film prati njegove avanture u borbi sa različitim kriminalcima. On ne priča razgovetno i ima karakterističan smeh. Vozi stari crveni automobil.

Od ostalih likova poznat je njegov sebični šef Šmrka, koji često preuzima zasluge za Draguljčetova dela. Glumci Don Mesik i Džon Stivenson daju glas Draguljčetu i Šmrki.

Mnogi smatraju da inspiracija za lik Draguljčeta dolazi od lika Kolumba istoimene serije, koga glumi Piter Falk, zbog sličnosti u satiričnom stilu i govoru.

Ovaj crtani film nije imao veliku gledanost pa je prikazana samo jedna sezona od 16 epizoda. Ipak, lik Draguljčeta je uključen u drugi crtani film produkcije Hana i Barbera, Lafa – a – limpiks. Tu je Draguljče bio deo tima ,,Veoma truli“ kao zao lik iako to nije bio u prvom crtanom filmu.

Poručnik Draguljče je prikazivan i u zemljama Istočne Evrope tokom 80ih, pa i u Jugoslaviji tokom 1985. godine.

Original Article