Sedam namirnica koje su najbogatije gvožđem

pixabay.com

Foto: Ilustracija

Nedostatak gvožđa u krvi problem je koji muči mnoge. Ako vas stalno prati osećaj umora i manjka energije, pospani ste, bledi, teško se koncentrišete i jednostavno nemate snage, svakako bi trebalo da proverite svoju krvnu sliku jer su upravo to najčešći simptomi nedostatka gvožđa.

Ono može dovesti i do anemije, ozbiljnije malokrvnosti koju karakteriše smanjen nivo eritrocita i hemoglobina.

Zbog anemije lekari mogu da prepiši tablete koje sadrže gvožđe, ali ključ uspešne borbe protiv malokrvnosti je pravilna ishrana u kojoj su zastupljene namirnice bogate gvožđem. U nastavku saznajte koji su to najbolji prirodni izvori gvožđa.

1. Cvekla

Dobru staru cveklu s razlogom zovu jednom od najzdravijih namirnica na svetu. Puna je gvožđa i zbog toga je sjajna za anemične osobe. To je niskokalorična namirnica sa puno vlakana i dobrih proteina koja nas čini sitima i daje nam energiju.

2. Kupinovo vino

Ovo piće preporučuje se kod malokrvnosti jer u sebi sadrži znatne količine gvožđa, ali i vitamina C, pa prema nekim istraživanjima poboljšava apsorpciju gvožđa i do 300 posto. U njemu treba uživati umereno – samo jedan decilitar dnevno biće dovoljan za popravljanje krvne slike.

3. Semenke

Možda niste ni znali kako su razne semenke dobar izvor gvožđa. Njih je zaista lako uvrstiti u ishranu jer nam mogu poslužiti kao samostalne grickalice ili pak kao dodatak raznim jelima.

4. Džigerica

Iznutrice su generalno među najboljim izvorima gvožđa, pogotovo ako ste sigurni u njihovo poreklo i kvalitet uzgoja. Osim gvožđa u jetri se nalaze razni minerali, proteini i vitamini korisni za naše zdravlje.

5. Crveno meso

Za osobe koje konzumiraju meso i žele da poprave unos gvožđa u organizam, teletina, junetina i govedina odličan su izbor. Nemasno crveno meso bogat je izvor gvožđa.

6. Pasulj

Pasulj je jedna od najpopularnijih mahunarki na svetu. Jedemo ga na razne načine, u salatama i varivima, kao glavno jelo ili prilog. Osim što je ukusan, pasulj je i koristan zbog količine gvožđa koju sadrži u sebi, otprilike 5,1 mg gvožđa na 100 grama kuvanog pasulja.

7. Leblebija

Leblebija čini čuda za naše varenje, ali i za krvnu sliku. On spada u grupu namirnica koje u sebi sadrže gvožđe, vitamin C i folnu kiselinu, materije ključne za sintezu hemoglobina.

Read More