Senilna makularna degeneracija ili degeneracija žute pjege

Bolest koja napada središnji dio mrežnice, uglavnom zbog starenja oka, naziva se senilna makularna degeneracija ili degeneracija žute pjege. Ona može biti genetski uvjetovana, i od nje češće obolijevaju osobe koje u obiteljskoj genezi imaju već nekoga sa tim oboljenjem.

Budući da mrežnica pretvara svjetlosni signal u sliku koju vidimo, njezina degeneracija i malformacija utječu ne samo na jasnoću, već i na oštrinu vida tj. na centralni vid.

Optical Express

Gubitkom centralnog vida značajno se smanjuje kvaliteta života osobe koja je oboljela, budući da se otežano bavi svakodnevnim stvarima, primjerice šivanjem, čitanjem ili upravljanjem automobilom. Kod te očne bolesti, slika koju pacijent vidi je zamagljena, zatamnjena ili potpuno mutna.

Oblici senilne makularne degeneracije

Razlikujemo dva glavna oblika oštećenja žute pjege, suhi oblik i vlažni oblik. Suhi oblik obično je blažeg tijeka i manje oštećuje vid, ali i takav oblik s vremenom može znatno oslabiti vidnu oštrinu.

U liječenju suhog oblika pored redovitog praćenja preporuča se zdrava i uravnotežena prehrana bogata mineralima, vitaminima i antioksidansima nužnima za pravilan rad oka, koji postoje i kao gotovi pripravci tzv. vitamini za oči koji se koriste i u prevenciji degeneracije žute pjege.

Blink

U vlažnom obliku oštećenje vida je izrazitije i može nastupiti nagli pad vidne oštrine. Vlažni oblik zahtijeva promptno djelovanje jer se u početku pravovremenim liječenjem može gotovo u potpunosti očuvati vidna oštrina.

Danas se u svrhu liječenja vlažnog oblika degeneracije žute pjege vrlo uspješno koriste lijekovi koji se primjenjuju direktno u oko u određenim vremenskim razmacima. Nakon provedenog liječenja potrebno je kontinuirano praćenje.

Na kraju možemo reći, starosne promjene žute pjege dogodit će se gotovo svima koji dovoljno dugo požive. Preventivno djelovanje i redoviti pregledi od ključne su važnosti za rano otkrivanje i liječenje.

Tek manjem broju pacijenata će biti potrebno aktivno liječenje koje ako se pravovremeno započne može očuvati punu kvalitetu vida.

Makularna degeneracija

Liječenje starosne degeneracije žute pjege

Za liječenje vlažnog oblika starosne degeneracije žute pjege koriste se tzv. pametni lijekovi tj. lijekovi koji selektivno djeluju samo na bolešću zahvaćena očna tkiva dok na zdrava očna tkiva nemaju nepoželjnog učinka.

Najčešće korišten lijek za tu svrhu je Avastin (bevacizumab), zatim Lucentis (ranibizumab) i Eylea (aflibercept) kojima je u redovitoj kliničkoj upotrebi dokazana učinkovitost.

Svi ovi lijekovi primjenjuju se poptuno bezbolno injekcijom intravitrealno u oko što provodi iskusni liječnik u odgovarajućim uvjetima. Najčešće se liječenje provodi kroz nekoliko mjeseci do godinu dana a samo iznimno i dulje u vremenskim razmacima od 4-6 tjedana od jedne do druge aplikacije lijeka ovisno o vrsti lijeka koji se primjenjuje.

Ovakav način liječenja pokazao je do sada najveću uspješnost kod starosne degeneracije žute pjege, a primjenjuje se i za neke druge bolesti oka.

Posebno je važno naglasiti pravovremenost liječenja jer vlažni oblik degeneracije žute pjege može u kratkom vremenu znatno ošteti centar žute pjege čime mogu nastati trajne posljedice za vid.

Pravovremenim liječenjem dokazano je zaustavljanje progresije bolesti i oporavak vidne oštrine koji ponekad može biti i potpun. Zbog toga su posebno važni redoviti pregledi oftalmologa u svim slučajevima sumnje na vlažnu degeneraciju žute pjege.

Pročitajte sljedeće:
Kako kolesterol utječe na oči?
Katarakta ili očna mrena
Kako se vaše oči mijenjaju s godinama?
Retinitis pigmentosa (RP) – što je i kako se liječi?

Original Article