Šest načina kako da povratite snagu nakon koronavirusa

Pixabay

Nedostatak hranljivih materija tokom bolesti predstavlja veliki stres za telo koje se bori sa virusom.

Kao i svaka bolest, kovid 19 ostavlja trag na telu i iscrpljuje ga.

Za to postoje dva glavna razloga. Nedostatak hranljivih materija tokom bolesti i virus, je veliki stres za telo koje se bori sa svim tim.

Ovo je nekoliko načina da se povrati snaga nakon koronavirusa:

Kalorije

Ugljeni hidrati su gorivo za naše telo i posle korone moramo biti pažljivi da unosimo dovoljno kalorične hrane kako bismo imali dovoljno energije. U svoju ishranu uključite hranu poput slatkog krompira, integralnih žitarica, sočiva i zdravih masti. Ugljeni hidrati su u ovom slučaju prijatelji organizma.

Proteini

Dok se telo bori protiv infekcije, mišići takođe umiru, a proteini su osnovni gradivni materijal. Zbog toga bi nakon bolesti trebalo unositi mnogo proteina za stimulisanje rasta mišića. Hrana puna proteina su jaja, piletina, riba …

Omega 3

Omega 3 masne kiseline pomažu u smanjenju upale u organizmu, a tokom infekcije koronavirusom telo prolazi kroz značajan upalni proces. Suplemente omega 3 bilo bi dobro uzeti dva meseca nakon oporavka, a hrana bogata ovim masnim kiselinama su čia semenke, lešnici, losos, sojino ulje …

Radite na zdravlju probave

Tokom infekcije, mikrobiom u digestivnom sistemu se menja što izaziva probavne probleme. Uključite probiotike i prebiotike u svoju ishranu.

Vitamin D

Vitamin D je važan za više od 800 procesa u telu, a mnogim ljudima nedostaje. Da biste ga zamenili svakodnevno, trebalo bi da provedete 30 minuta na suncu, ako mislite da to nije dovoljno, konsultujte se sa lekarom o suplementima.

Hidratacija

Važno je da budete dobro hidrirani jer voda pomaže u boljoj distribuciji hranljivih materija u telu. Osim toga, stimuliše znojenje i mokrenje, izazivajući telo da izlučuje toksine.