Šest prirodnih lekova za ispucale nokte

Foto: Shutterstock

Konstantno mažete razne kreme na suve nokte i ispucale zanoktice ali pomoći nema? Razlog leži u tome što pored spoljašnje nege, morate obratiti pažnju i na način ishrane koja je ključni aspekt zdravog organizma, pa tako i negovanih noktiju.

Različiti vitamini i minerali poput cinka i gvožđa jesu osnova ishrane koju nutricionisti preporučuju, a mi smo za vas izdvojili nekoliko hranljivih materija koje spadaju u tu grupu.

 

Pogledajte šest najboljih rešenja za ovaj problem…

Rastavić

Stručnjaći preporučuju rastavić s obzirom da predstavlja bogat antioskidant, kao i da je silicijum dioksid koji se u ovoj biljci nalazi veoma važan za očuvanje tkiva.

Vitamin E

Pored direktnog nanošenja preparata koji sadrže vitamin E, preporučljiva je i konzumacija hrane bogate ovim vitaminom, s obzirom da on hidrira i jača nokte.

Žitarice

Trudite se da bar za doručak unosite dovoljnu količinu žitarica. Masne kiseline se veoma bitne za negovanu kožu i zdrave nokte.

Orašasti plodovi

Orašasti plodovi bogat su izvor kalcijuma, kao i drugih minerala koji čine nokte jakim i sjajnim.

Avokado

Biotin iz avokada pomaže u jačanju slabih, ispucalih noktiju jednako koliko ubrzava i rast oslabljene kose. Pored avokada bogat izvor biotina je i batat.

Multivitamini

Za optimalno zdravlje noktiju najbolje je da redovno unosite preporučenu dnevnu dozu vitamina koji sadrže i značajan broj masnih kiselina. Na taj način ćete svom organizmu pružiti sve potrebne hranljive materije, uključujući cink i gvožđe, koji jačaju nokte.