Šest stvari koje ne smete da radite posle jela

Unsplash

Neki ljudi nakon ručka vole da odspavaju, drugi da zapale cigaretu, a treći da se zaslade voćem.

Sve ovo nije preporučljivo, a evo koje navike biste morali da izbacite ako želite zdravo telo.

Pušenje je mnogo štetnije nego što se misli, jer samo jedna cigareta posle jela ima učinak kao da ste zapalili 10. Sistem probave deluje na celi organizam, a za kiseonik u krvi veže se i nikotin.

Jedenje voća odmah posle obroka je loše jer se ono dugo zadržava u želucu, pa počinje da truli i oslobađa otrovne gasove koji, između ostalog, podstiču stvaranje celulita. Voće bi trebalo da se jede na prazan želudac ili dva sata pre i posle jela.

Pijenje čaja takođe treba izbegavati jer se tein, glavni sastojak čaja, vezuje za gvožđe i otežava probavu, što može da bude loše za anemične osobe. Oni bi trebalo da piju čaj najmanje sat vremena nakon jela.

Plivanje i tuširanje posle jela nikako nisu dobri. Voda podstiče i pojačava prokrvljenost u telu koja mu je potrebna, ali nakon obroka krv odlazi u želudac gde se odvija varenje, a ne na mesta poput ruku i nogu.

Fizička aktivnost jeste dobra posle obilnog ručka, ali kad prođe nekoliko sati. Trening ometa sistem za varenje koji apsorbuje hranljive materije iz unete hrane. Preporučljiva je samo lagana šetnja.

Ležanje nije dobro za probavu jer želudačni sokovi ne mogu da obave svoj posao. Ova navika može da izazove želudačne tegobe.

Da se nakon jela ne biste osećali umorno, važno je da ravnomerno rasporedite glavne obroke i međuobroke, da koristiti namirnice s niskim glikemijskim indeksom i izbegavate prejedanje.