Šest tjedana testirali psihodelični spoj ‘čarobnih gljiva’ kao zamjenu za antidepresiv, evo kako su se ‘proveli’

Foto: Pexels/Ilustracija

'PSIHODELIČNA ATLERNATIVA'

+
AAA

Šest tjedana testirali psihodelični spoj ‘čarobnih gljiva’ kao zamjenu za antidepresiv, evo kako su se ‘proveli’

Autor: Dnevno

Psihodelični spoj pronađen u “čarobnim gljivama” mogao bi biti barem jednako učinkovit kao vodeći antidepresiv u terapijskom liječenju, sugerira novo istraživanje “teško” milijun funti koje je provedeno na 59 osoba 59 odraslih osoba s umjerenim do teškim depresivnim poremećajima, u trajanju od šest tjedana.

Prilikom provedenog testiranja korišten je aktivan sastojak iz “čarobnih gljiva”, psilobicin, a rezultati druge faze kliničkog ispitivanja pokazali su da su dvije doze psilobicina jednako djelotvorne kao i uobičajeni antidepesiv Escitalopram, prenosi Evening Standard.

Psihodelija više djeluje na oslobađanje misli

Dr. Robin Carhart-Harris, voditelj centra za istraživanja psihodelije na Imperial Collegeu u Londonu, rekao je za The Guardian kako rezultati istraživanja daju nadu da postoje perspektivni alternativni načini liječenja depresije, te dodao da dok Escitalopram pomaže u smanjenju razine stresa, dok je psihodelija više usmjerena ka oslobađanju misli koje, vođene psihoterapijom, donose pozitivne ishode.

Porast osjećaja zadovoljstva, smanjenje samoubilačkih misli

Prema studiji objavljenoj u New England Journal of Medicine, ljudi liječeni psilocibinom primijetili su subjektivna poboljšanja poput porasta osjećaja zadovoljstva, izražavanja osjećaja, smanjenje anksioznosti, ali i samoubilačkih misli, te su se općenito osjećali bolje.

Samo kontrolirana konzumacija

Dr. Carhart-Harris je upozorio da se konzumiranju gljiva u te svrhe treba pristupati oprezno, a ne po “uradi sam” principu. “To bi bilo štetno. Čvrsto vjerujemo da je komponenta psihoterapije jednako važna kao i djelovanje gljiva.”

Rezultati testiranja

Dvije doze od 25 mg psilocibina u razmaku od tri tjedna – dozu dovoljno visoku da proizvede “čarobna” iskustva, dobilo je 30 osoba, dok je njih 29 dobilo “neaktivne” doze. Svaku sesiju koja je uključivala “trip” od tri do četiri sata nadzirala su dva stručnjaka za mentalno zdravlje. Svi su sudionici dan nakon toga dobili psihološku terapiju. Nalazi su pokazali da je za 57 posto pacijenata iz skupine s visokim dozama smatrano da su u remisiji od depresije nakon šest tjedana.

Iako je ovo jedan od najsnažnijih dokaza do sada koji pokazuje da se psihodelici mogu koristiti za liječenje depresije, trebat će mnogo više podataka prije nego što se mogu koristiti van istraživanja.

U istraživanju su sudjelovali bijelci, i to uglavnom muškarci i relativno dobro obrazovani pojedinci, te se upućuje kako bi istraživanje ipak trebalo provesti na široj populaciji.

Uz to, kod testiranje skupine u manje slučajeva zabilježeni su siptomi suhoće usta, tjeskobe, pospanost i seksualnih disfunkcija, uslijed korištenja psilobicina.

Autor:Dnevno

ZADNJE VIJESTI


JEDNOSTAVNO I UČINKOVITO

Prije nego što vrag odnese zube, smirite upalu sastojkom kojeg svi imate u kućanstvu


'PSIHODELIČNA ATLERNATIVA'

Šest tjedana testirali psihodelični spoj ‘čarobnih gljiva’ kao zamjenu za antidepresiv, evo kako su se ‘proveli’


PANEL DISKUSIJA

DUGOGODIŠNJI MITOVI O ASTMI Pumpica ili inhalator trenutno proširuje dišne puteve, ali jača rizik od nagle smrti


ODOBRILA EU

STIŽU NAM JESTIVI KUKCI: Ove insekte ćemo uskoro moći pronaći u našim burgerima ili keksima

Komentari
odražavaju
stavove
njihovih
autora,
ali
ne
nužno
i
stavove
portala
Dnevno.hr.
Molimo
čitatelje
za
razumijevanje
te
suzdržavanje
od
vrijeđanja,
psovanja
i
vulgarnog
izražavanja.
Portal
Dnevno.hr
zadržava
pravo
obrisati
komentar
bez
najave
i/li
prethodnog
objašnjenja.Original Article