Šest znakova koji ukazuju da bi trebalo da smanjite unos šećera

pixabay.com

Svako od nas voli da pojede nešto slatko, bar s vremena na vreme. Problem je u tome što vrlo često nemamo svest da smo uneli šećer u organizam, jer se on krije pod različitim nazivima u proizvodima za koje nikada ne bismo rekli da ga sadrže.

Nutrucionista Džes Hilard za The Sun kaže da problemi sa šećerom nastaju samo onda kad konzumiramo previše slatke hrane. Primera radi, limenka gaziranog napitka može da sadrži čak devet kockica šećera, što je više od preporučenog dnevnog unosa šećera za odrasle.

1. Pojačan apetit

Ukoliko ne možete da obuzdate apetit, to može da bude znak da ste preterali sa unosom šećera.

– Ako ponekad pojedete slatku užinu, to neće šteti organizmu. Ali, ako konzumirate previše šećera, osetićete pojačanu glad i žudnju za hranom – upozorava Hilard i objašnjava da se to događa jer telo brzo vari i apsorbuje šećer, izazivajući skok nivoa šećera u krvi i pojačavajući žudnju za slatkišima.

Prema njenim rečima, šećer takođe aktivira proizvodnju hormona gladi i mami nas da pojedemo nešto slatko.

2. Promene raspoloženja

Još jedan pokazatelj da ste preterali sa unosom šećera su česte promene raspoloženja.

– Šećer često uzrokuje da naše raspoloženje naglo skoči i naglo opadne – navodi nutricionista.

Ona objašnjava da nagli skok i nagli pad šećera u krvi može drastično da utiče na nivoe hormona koji su zaduženi za raspoloženje, čineći da se osećamo umorno, bezvoljno i bez inspiracije.

– To takođe može da pogorša simptome anksioznosti, jer pad nivoa šećera u krvi dovodi do nervoze – ističe Hilard.

3. Promena nivoa energije

Još jedan znak koji ukazuje na preterano konzumiranje šećera je suočavanje sa činjenicom da imate manje energije nego inače.

– Uprkos tome što spavate sedam ili osam sati noću, energija će nastaviti da opada ako ne obratite pažnju na ishranu i nastavite sa prekomernim unosom šećera. Šećer može negativno da utiče na motivaciju da obavljate svakodnevne zadatke. Takođe, prekomerni unos šećera može da utiče na to da se osećate demotivisano i neispunjeno – navodi nutricionista Herman.

4. Promene na koži

Prekomerni unos šećera može negativno da se odrazi i na stanje kože.

– Ukoliko imate problema sa bubuljicama ili aknama, to može da bude indikacija da smanjite unos šećera. Glukoza koja se nalazi u većini grickalica igra važnu ulogu u izgledu kože. Suštinski, konzumiranje previše šećera podiže nivo insulina u organizmu, što može dovesti do toga da koža proizvodi previše masti – objašnjava nutricionista.

5. Stomatološki problemi

Karijes, promena boje zuba i loš dah samo su neke od posledica konzumiranja previše šećera.

– Zubi pretvaraju šećer u kiselinu koja nagriza zubnu gleđ i može da dovede do lošeg daha, kao i do karijesa. Ponekad, preterana konzumacija šećera može da rezultuje bolešću desni – upozorava nutricionista.

6. Problemi sa crevima

Konačno, konzumiranje prevelike količine šećera može da ima negativan uticaj na zdravlje creva.

– Ukoliko ste preterali sa unosom šećera, možda ćete osetiti neke neprijatne simptome kao što su grčevi i/ili bol u stomaku – navodi Herman i dodaje:

– Šećer iritira creva i može da uništi dobre bakterije koje se nalaze u crevima. Često je krivac prerađena hrana, jer ljudi često nemaju svest da su upravo kroz prerađenu hranu uneli veliku količinu šećera u organizam.

Nutricionista ne spori da je slatka hrana veoma ukusna, te da zbog toga može da izazove zavisnost.

Ali, važno je osvestiti šta zapravo veće količine šećera rade našem organizmu i kako one utiču na naše zdravlje. Tad odluka o smanjenom unosu šećera neće predstavljati “nemoguću misiju” – svi će uvek radije birati zdravlje nauštrb kratkotrajnog uživanja u osećaju koji slatkiši pružaju.

Read More