Šetnja kroz 23 kafića u 23 različita kraja Beča

Šetnja kroz 23 kafića u 23 različita kraja Beča 1Foto : Ansari

Kancelarija Grada Beča u Beogradu izdvaja 23 kafića u 23 bečke opštine.

1. Kafić za boeme – „Engländer“

Posetite gostionicu „Engländer“ u prvom okrugu, ali ne samo zbog kafe i kolača. To je mesto na koje dolaze umetnici, dizajneri i drugi kreativci da se vide i budu viđeni. Prvi bečki okrug je epicentar bečkog života. U njemu se pored brojnih restorana, kafića i barova nalazi mnoštvo značajne arhitekture i kulture, od Muzeja istorije umetnosti i Prirodnjačkog muzeja do Gradske većnice i Bečke državne opere.

Postgasse 2, 1010 Beč (www.cafe-englaender.com)

2. Ukus Gruzije – „Ansari“

U ovom delu Beča nalazi se park Prater. Pored zelenih površina, luna parka i zabavnih vožnji, okrug je poznat po trkačkim stazama i drvoredima kestena. Baš u ovoj ulici se nalazi kafe „Ansari“ sa ukusnom gruzijskom kuhinjom i zanimljivim enterijerom.

Praterstraße 15, 1020 Beč (www.cafeansari.at)

3. Za upućene – „Café am Heumarkt“

U trećem okrugu u blizini Gradskog parka nalazi se kafić „Kod pijace sena“. Mnoge crkve i barokne palate u okolini, od kojih su najznačajnije Švarcenberg i Belvedere, potiču iz 17. veka. Ova tipična bečka kafana je drugačija od svojih „rođaka“ iz 1. opštine zato što je ušuškana, tiha, pomalo otrcana i otvorena isključivo radnim danima.

Am Heumarkt 15, 1030 Beč

4. Jedan za sve generacije – „Vollpension“

Kafić iznutra izgleda kao da ste u dnevnom boravku vaše bake: zato što i jeste. Na ovom mestu grupa starijih žena služi domaće kolače pričajući vam svoje životne priče.

Schleifmühlgasse 16, 1040 Beč (www.vollpension.wien)

5. Kafić sa baštom – „Rüdigerhof“

Ovaj kafić je jedan od najlepših u Beču. Sama zgrada predstavlja spomenik jugendstilu, a starinski i šarmantni enterijer ostavlja posebnu draž na posetioce.

Hamburger Straße 20, 1050 Beč

6. Ogledalce, ogledalce moje – „Savoy“

U šestoj opštini ima mnogo ugodnih mesta, neobičnih kafića i gostionica. Kafić „Savoy“ iz 1896. godine je omiljeno mesto za ljubitelje istorijskih enterijera. Na jednom od njegovih zidova se nalazi belgijsko ogledalo iz 19. veka koje je nakon versajskih ogledala drugo po veličini u Evropi. Tu su i lusteri dizajnera Teofila Hanzena, zidne lampe u rokoko stilu i egipatske skulpture pored šanka. Ovo mesto je omiljeno među gej populacijom.

Linke Wienzeile 36, 1060 Beč (www.savoy.at)

Šetnja kroz 23 kafića u 23 različita kraja Beča 2
Foto: Espresso

7. Izbor svakog hipstera – „Espresso“

Odlično povezan sa drugim opštinama, sedmi bečki okrug se nalazi na samom rubu Muzejske četvrti. Popijte kafu u espreso baru iz pedesetih godina 20. veka sa originalnim nameštajem: malim stolićima, kožnim klupicama i zaobljenim barom. Ukoliko ne volite kafu, probajte frape.

Burggasse 57, 1070 Beč (www.espresso-wien.at)

8. Potpuni šarmer od kafića – „Eiles“

Tradicionalna gostionica u blizini bečke gradske većnice, kulinarski i estetski užitak. Nepromenjena, iako nedavno renovirana.

Josefstädter Straße 2, 1080 Beč (www.cafe-eiles.at)

9. Bivša pošta – „Telegraph“

Moderan kafić u devetoj bečkoj opštini koji zbog šara na podnim pločicama podseća na pravi bistro. Služi se raznovrstan doručak sličan putovanju oko sveta – kako i dolikuje nekadašnjoj zgradi pošte.

Garnisongasse 7, 1090 Beč (www.facebook.com/CafeTelegraph.at)

10. Centar zbivanja – „Magdas Kantine“

Između poseta galeriji Brotfabrik ljubitelji umetnosti mogu da svrate na kafu na mesto gde klijentelu čine budući umetnici koji pokušavaju da se probiju na austrijskom i svetskom tržištu.

Absberggasse 27 , 1100 Beč (www.magdas-kantine.at)

11. Pompa i ceremonija – Poslastičarnica “Oberlaa”

Neobična lokacija za kafić, ali savršena za odmor nakon duge šetnje po Centralnom bečkom groblju.

Simmeringer Hauptstraße 232, 1110 Beč (www.oberlaa-wien.at/standort-11)

12. Kafić u predgrađu – “Raimann”

Klasičan kafić sa mnogo lokalnog kolorita i menijem koji Bečlijama nikako da dosadi. Da, tipične bečke gostionice služe hranu!

Schönbrunner Straße 285, 1120 Beč (www.caferaimann.at)

Šetnja kroz 23 kafića u 23 različita kraja Beča 3
Foto: Ritter Ottakring

13. Na visokoj nozi – “Dommayer”

Trinaesta bečka opština se smatra imućnim i konzervativnim delom grada. U kafić „Dommayer“ posetioci dolaze zbog ugodnog bidermajerskog enterijera, najčešće nakon obilaska Šenbruna.

Dommayergasse 1, 1130 Beč (www.dommayer.at)

14. Kafe za bicikliste – “Velobis”

Ovaj kafić je podsetnik na ono što je nekada bio hibridni bečki bioskop „Gloriette Kino“ – ujedno radnja za bicikle i ugostiteljski objekat. Ugodno mesto, idealno za ljubitelje dvotočkaša.

Johnstraße 1-3, 1140 Beč (www.velobis.com)

15. Kafić pun istorije – „Turnhalle“

Na odličnoj lokaciji u multikulturalnom 15. okrugu nalazi se kafić „Turnhalle“ u staroj Sali za vežbanje Jevrejske škole. Zgrada je nekada bila središte jevrejskog života u ovom delu Beča.

Herklotzgasse 21, 1150 Beč (www.die-turnhalle.at)

16. Palata za radnike – “Ritter”

U Beču se nalaze dva kafića po imenu „Ritter“ (nem. vitez). Jedan je smešten u centru pešačke zone, a drugi se nalazi u radničkoj četvrti Otakring u 16. opštini. Teško bi bilo pronaći veći kontrast od ovog.

Ottakringer Straße 117, 1160 Beč (www.caferitterottakring.at)

17. Da pozeleniš od zavisti – “Manameierei”

Šarmantan kafić u modernoj drvenoj kolibi nalazi se u parku Švarcenberg na samom obodu Bečke šume. Do njega se dolazi stazom za pešačenje Stadtwanderweg 3.

Exelbergstraße 32, 1170 Beč (www.manameierei.com)

18. Raj za aktivnosti i društvene igre – „Schopenhauer“

Ova bečka gostionica je popularna među kartašima zahvaljujući specijalnim stolovima za bridž, šah, poker i slično.

Staudgasse 1, 1180 Beč (www.cafeschopenhauer.at)

19. Kafić s pogledom – „Oktogon Am Himmel“

U blizini kapele slavne austrijske carice Sisi nalazi se osmougaoni kafić sa panoramskim pogledom na ceo grad.

Himmelstraße/Höhenstraße, 1190 Beč (www.himmel.at/)

Šetnja kroz 23 kafića u 23 različita kraja Beča 4
Foto: Ansari

20. Sve je dozvoljeno – „Frame“

Kafić u 20. bečkoj opštini važi za mesto na kome su dobrodošli svi gosti. Bilo da ste pušači ili u šetnji sa ljubimcem, svratite na pivo i živu svirku vikendom.

Jägerstraße 28, 1200 Beč

21. Jer volimo roze – „Aida Schönthalergasse“

Kafe poslastičarnice i pekare „Aida“ su prepoznatljive po ružičastoj boji izloga. Tamo gde nema mnogo kafića u blizini, možete se osloniti na njihovu kafu.

Schönthalergasse 1, 1210 Beč (www.aida.at)

22. Ipak se okreće – „Danube Tower Vienna“

Kafić konstruisan 1964. godine okreće se oko svoje ose na visini od 170 metara. Čitav Beč vam je na dlanu dok lagano ispijate jutarnju kafu.

Donauturmstraße 4, 1220 Beč (www.donauturm.at)

23. Taverna – „Weinbauort Mauer“

U 23. bečkoj opštini nalazi se idealno mesto za kafu ili čašu vina na kraju napornog dana. Najbolje bi bilo da u gostionici poručite „Gemischter Satz“ tj. mešavinu nekoliko sorti belog vina – bečki specijalitet iz obližnjeg vinograda.

Maurer Hauptplatz, 1230 Beč (www.wienerwein.at/wienerwein/mauer)

Original Article