Signali koji tokom noći upućuju na visok holesterol

Pexels.com

Ako ovo osetite tokom noći, to može biti znak da se holesterol nakupio u vašim arterijama.

Glavni temelj rizika za razvoj bolesti srca i krvnih sudova jeste upravo povišen holesterol. Neki simptomi mogu da se jave u prilično ranoj fazi, odnosno nakon što masnoća na zidu arterije tek počne da se nakuplja, a po rečima lekara, prvi znaci ovog stanja javljaju se uglavnom noću.

Nakupljanje masnoće u arterijama uslovljeno je izbegavanjem lečenja visokog nivoa holesterola. Pored toga, javlja se manji protok krvi u krvnim sudovima, piše Express.co.uk.

Doktor Adam Stejten objašnjava da to znači da mišići i tkiva u telu nemaju dovoljno dobro snabdevanje krvlju, što veoma lako može dovesti do stanja poznatog kao bolest perifernih arterija, prenosi City Magazine.

“To je isti proces koji dovodi do srčanog i moždanog udara, ali sa ovim stanjem prvenstveno su zahvaćene arterije na nogama, a ređe u rukama”, dodaje Stejten.

Prema izveštajima sa Klinvlendske klinike, prvi simptomi visokog holesterola kod bolesti perifernih arterija najčešće su bol, grčevi i nelagodnost u nogama, a najčešće se javljaju noću, ometajući san obolele osobe.

Read More