Sigurni znaci da vam nedostaje magnezija

Sigurni znaci da vam nedostaje magnezija

Posted by: Aura Redakcija

in NUTRICIONIZAM, SIGNALI TIJELA

Magnezij je jedan od ključnih minerala za funkcioniranje našeg organizma, pogotovo za ključne tjelesne sisteme – rad srca i mišića, kao i za zdravlje nervnog sistema.

Magnezij sudjeluje u čak 300 životno važnih metaboličkih procesa u našem tijelu. Unatoč tome što je ključan za naš organizam, naše ga tijelo ne proizvodi samo već ga unosimo prehranom i pićem, a savjetuje se da se dnevno unosi 375 mg magnezija, piše Ordinacija.

Kako prepoznati nedostatak magnezija?

Nedostatak magnezija može dovesti do težih zdravstvenih tegoba, kao što su srčana aritmija, angina, visoki kolesterol i visoki krvni tlak, kao što i povećava rizik od srčanog udara.

Neki od simptoma nedostatka magnezija:

  • abnormalni i nepravilni otkucaji srca
  • grčenje mišića, kao i njihovo trzanje
  • umor i osjećaj iscrpljenosti
  • glavobolje
  • loše raspoloženje koje vodi depresiji
  • zvonjenje u ušima
  • problemi s bubrezima, odnosno pojava bubrežnog kamenca

Odnosno, s pravilnim udjelom magnezija, naša crijeva lakše rade, mišići bolje funkcioniraju i ne grče se, srce kuca pravilnije, a i lakše se borimo sa svakodnevnim stresom. Ženama pomaže i kod PMS-a, kao i kod bolnih mjesečnica.

Također, magnezij ublažava glavobolju, kao i što djeluje preventivno od virusnih bolesti, odnosno prehlada. Izuzetno je važan za mlade tijekom razvoja, trudnice, kao i starije osobe, no vitalan je i za osobe koje se svakodnevno suočavaju s kroničnim stresom.

Na koji način unositi magnezij u organizam?

Do nedostatka magnezija može doći zbog nepravilne i loše prehrane, a najbolji su izvor magnezija zeleno lisnato povrće, poput špinata, kao i mahunarke i orašasti plodovi.

Broj pregleda:
28

Komentari

komentara

2020-02-03
Aura RedakcijaOriginal Article