Sigurno vam se desilo da nakon spavanja primjetite na jastuku vašu pljuvačku: Uzrok će vas veoma iznenaditi!

Ono što nam se zna mnogima zna desiti jeste da na jastuku uočimo “baricu” pljuvačke.

Evo šta to može reći o vašem snu:

Obično će osobe koje dugo nisu spavale i koje su jako umorne, uočiti ovakvu baricu pljuvačke.  To je pokazatelj da ste se niste imali poteškoća da zaspite i da ste niste budili.Samim tim vaš san nije bio prekinut.

Ono na šta još može ukazivati pljuvačka na vašoj posetljini jeste da ste sanjali nešto lijepo i da je vaše raspoloženje dobro,  te će te se nakon sna probuditi odmorni..

Ovakva situacija se može desiti i dok se vozite ali ne planirate spavati.

Rezultat slika za pljuvačka na posteljini

U koliko sa druge strane imate problem sa snom evo kako da lakše zaspite!

Mnogi od nas imaju problema sa nesanicom, ne koristite tablete za spavanje, evo šta će vam pomoći.

Bolje je da koristite prirodnija rješenja, za smirenje popijete čaj od matičnjaka.

Andrew Weil doktor medicinskih nauka sa Harvarda, smatra da metoda pod nazivom «4-7-8» već hiljadama godina poznata indijskim Jogijima. Upravo su je oni koristili za suzbijanje stresa i za relaksaciju.

Stoga je ovaj doktor koristio i naučio da zaspi za 1 min!

Sve je počelo, nedjelju dana prije vjenčanja mog najboljeg prijatelja, nervoza užasna, te nisam mogla spavati, jer me je brinuo moj pozdravni govor.

Moj strah od javnog nastupa nije mi dao da zaspim tri dana uzastopno.

Kada i treće jutro nisam mogla zaspati,te me je mladina majka posavjetovala da probam jednu tehniku, koja je učinkovita već decenijama.

Ovaj savjet mi je dala žena koja ima licencu za obavljanje zdravstvene prakse, te sam odlučila da je poslušam sva u očaju.

Image result for problemi sa spavanjem

Ova metoda nazvana je «4-7-8», te sve što trebate uraditi jeste se udahne na nos četiri sekunde, a zatim zadržite dah 7 sekundi, te na kraju izdahnuti na usta 8 sekundi.

Zašto ova tehnika disanja pomaže:

Ova tehnika usporava naš srčani ritam pri tome nas smiruje, te sam se sama uvjerila da ovo radi. Prvi put toliko sam brzo utonula u san da nisam imala vremena da to shvatim kako zapravo funcioniše.

Kasnije sam pročitala mnogo knjiga kako bi shvatila kako zapravo ova tehnika funcioniše.

Ovaj metod disanja , radi kao sedativ

Pošto ste na vještačni način usporili disanje, vaše tijelo sada mora da smanji otkucaje vašeg srca.

Ova praksa pomoći će vam i da smiruje um, zbog brojanja koje se odvija u vašim mislima, te potpuno fokusiranosti na svoje disanje.

Efikasnost ove metode potvrditi će vam bilo koji neurolog

Te će te opustiti cijelo vaše tijelo, kao da vam je neko dao anesteziju.

Related image

San je jako bitan zbog toga j ebitno da se u potpunosti opustite.

Vratite dug

Nedostatak sna tijekom vremena može doći na naplatu. Tu razliku između potrebnog i realiziranog sna možete smanjiti i nadoknaditi ranijim odlaskom na spavanje. Pokušajte svake večeri ranije krenuti na spavanje i zasigurno ćete osjetiti razliku.

Vježbajte po danu, da biste spavali noću

Redovita tjelovježba može pomoći da bolje spavate. Za najbolje rezultate, vježbajte prije večere, po mogućnosti na svježem zraku. Svakako izbjegavajte intenzivne treninge prije spavanja. U večernjim satima vježbajte jogu ili radite vježbe istezanja. Ako imate zdravstveni problem ili više od 50 godina, posavjetujte se s ljekarom oko adekvatnih vježbi.

Mudro birajte popodnevne obroke

Zobena kaša, grožđice i čaša mlijeka vam mogu pomoći lakše zaspati. Ovaj tip večere ili kasne užine, sadrži složene ugljikohidrate koji će vjerojatno povećati pospanost. Možete pojesti i komad tosta od cjelovitog zrna ili malu zdjelu cjelovitih žitarica.

Držite se rasporeda

Prosječnoj osobi treba 7 do 9 sati sna. Većina stručnjaka preporučuje dosljedno držanje rasporeda spavanja, čak i kada ste u mogućnosti više spavati. To uravnotežuje naš unutarnji sat dopuštajući nam da ostanemo budni kada je potrebno i zaspimo kada želimo. Spavaća soba bi trebala biti prozračena, hladnija, mirna i bez dodatnih izvora svjetlosti.

Prozračite misli

Pokušajte osloboditi mozak pretrpan mislima, brigama i obavezama. U slobodno vrijeme isplanirajte sljedeći dan, provjerite mailove i završite planirane poslove. Na taj način ćete eliminirati stres i anksioznost, i lakše utonuti u san.

Jedan od najbržih načina je da uzmete nešto što smanjuje upalu, i nadraženost pa grlo manje boli. U slučaju da nemate, kupit ćete bez recepta.

Čim osjetite peckanje, uzmite mlake vode s soli pa grgljajte. To možete učiniti nekoliko puta na dan. Prpeoručuje se slaganje otopine od čaše vode i pola kašičice soli. Nakon grgljanja ispljunite.

Razne pastile  odmah će olakšati bol. U apoteki ćete odabrati razne vrste. Takođe mogu pomoći i sprejevi.

Ako ste počeli i kašljucati kupite sirup jer ćete spriječiti razbolijevanje te izdržati radni dan.

Bitno je da pijete čaj ili vodu. Tekućina će ispirati bolno grlo. Dobro će doći i domaća čorbica.

Birajte biljne čajeve koji će ojačati imunitet, ali pripazite da ne bude vrelo.

Topla čorba će pomoći pa je jedite. Ako se pitate zašto , odgovor je – natrijum u čorbi djeluje protuupalno. Osim toga, grlo može biti gore kada gutate hranu.

Iako ovo nije brz način, jako je važan. Tako ćete lakše izboriti bitku s infekcijom. Većina upala izazvana je virusom.

Ako je jaka grlobolja, otiđite ljekaru jer je moguće da imate bakteriju. No nemojte poduzimati prije nego što napravite bris grla.

Hrana je bitna stavka, pa izbjegavajte nezdravo. Možete piti i limunadu s malo meda.

grlo-grlobolja