SIMPTOMI GLJIVIČNE INFEKCIJE: Prepoznajte ih na vrijeme kako biste spriječili dodatne veoma neugodne komplikacije

Autor: Zlatko Govedić

Gljivične upale (infekcije) kože, tj. dermatomikoze (popularno zvane “gljivice na koži”) uglavnom nisu toliko opasne kao sustavne infekcije gljivama, no znaju biti vrlo neugodne. Osim kože i noktiju, mogu zahvatiti i sluznice raznih dijelova tijela, poput ustiju, vagine ili čak i sinusa. U svakom slučaju ih je potrebno liječiti kako ne bi došlo do trajnih promjena na zahvaćenim područjima te kako bi se spriječilo širenje infekta. Najčešći uzročnici dermatomikoza čovjeka sljedeće su skupine gljiva: dermatofiti, kvasci, a nešto rjeđe i plijesni.

Gljivice su mikroskopski organizmi koji se prirodno nalaze u okolini i na ljudskoj koži, sluznici i u crijevima. Međutim, kada se njihov rast i razmnožavanje nekontrolirano prošire, to može dovesti do infekcije.

Gljivične infekcije obično se javljaju kod osoba s oslabljenim imunosnim sustavom, kao što su osobe s dijabetesom, HIV-om, kemoterapijom, te kod osoba koje uzimaju antibiotike. Također, gljivične infekcije mogu se prenositi s osobe na osobu ili putem kontaminiranih površina.

Simptomi gljivičnih infekcija variraju ovisno o vrsti gljivice i dijelu tijela koji je zahvaćen. Na primjer, gljivična infekcija stopala (atletsko stopalo) može uzrokovati svrbež, ljuskavost i crvenilo, dok vaginalna gljivična infekcija može uzrokovati svrbež, peckanje i abnormalni iscjedak.

Liječenje gljivičnih infekcija ovisi o vrsti gljivice i mjestu infekcije. Često se koriste antifungalni lijekovi, koji se mogu primijeniti lokalno (kreme, losioni) ili se uzimaju oralno (tablete). Ponekad je potrebno primijeniti liječenje na duže vrijeme. Također, važno je smanjiti čimbenike rizika, kao što su održavanje higijene i izbjegavanje nošenja uskih ili vlažnih odjevnih predmeta.

Vaginalna gljivična upala

Gljivična infekcija nastaje zbog povećanog broja gljivica candida koje se mogu naći u rodnici, a da ne uzrokuju infekciju. Također ga može uzrokovati nešto što uništava normalne bakterije u vagini, poput antibiotika, viška vlage ili lošeg materijala za donje rublje.

Često se gljivična infekcija pogrešno smatra nekom drugom vaginalnom bolešću, pa je dobro zapamtiti simptome koji će vam reći da se radi o toj vrsti infekcije kako biste što prije počeli s liječenjem:

crvenilo, peckanje,

peckanje i pritisak pri mokrenju,

bol tijekom spolnog odnosa,

suhoća vagine,

gusti bijeli iscjedak.

Kako prepoznati komplikacije?

Crvenilo je intenzivno, a osjećaj pečenja i svrbeža izluđuje te su se pojavile ranice.

Ako dobivate infekciju tri do četiri puta godišnje.

Infekcije su uzrokovane atipičnim gljivicama

Trudni ste.

Ne kontrolirate svoj dijabetes.

Vaš je imunosni sustav oslabio jer ste uzimali određene lijekove ili ste zaraženi HIV-om.

Kada je vrijeme za posjet liječniku?

Posjetite liječnika ako prvi put imate simptome gljivične infekcije, ako niste sigurni što nije u redu s vama ili ako ste razvili dodatne simptome

Prevencija

Kako biste smanjili rizik od razvoja vaginalnih infekcija, nosite pamučno donje rublje koje nije usko.

Autor:Zlatko Govedić

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Read More