Simptomi i prva pomoć kod glavobolje

Foto: Shutterstock

Ima ih raznih, od tupog bola, preko zaslepljujućeg bubnjanja iznad jednog uha, do osećaja da vam užareni šiljak svrdla u slepoočnici… Ponekad glavobolja dolazi sa halucinacijama, čudnim mirisima, vrtoglavicom, povraćanjem, preosetljivošću na svetlost i zvuke. Sve su neprijatne, ali većina nije opasna. Ipak, bubnjanje u lobanji ponekad znači da se nešto ozbiljno dešava. Obratite pažnju na simptome i javite se lekaru.

Savremeni način života pogoduje raznim vrstama glavobolje, a uzroci su različiti, od fizičkih i psihičkih, do promene vremena i loše ishrane, pri čemu više pogađa žene. Dokazano je da je u 90 odsto slučajeva uzrok emocionalna napetost ili produženo stezanje mišića glave i vrata usled nepravilnog položaja vratnog dela kičme. Tup bol u celoj glavi znak je da smo preterali s cigaretama ili alkoholom, a može biti i posledica upale sinusa, gripa i infektivnih bolesti. Snažan bol koji se pojavljuje i nestaje posledica je stresa i psihičke preopterećenosti. Uzrok mogu biti i suv vazduh, sunčanica, promena vremena, buka, umor očiju zbog dugog boravka pred kompjuterom, povišen pritisak i alergija. Specifičan oblik glavobolje koji zahvata polovinu glave obično prouzrokuju atmosferske promene. Ako ste skloni glavobolji, a preskačete obroke, stalno ste pod stresom i loše spavate, sve to će vam pogoršati stanje.

Migrena je hronična povremena glavobolja kod koje tegobe traju od četiri do 72 sata. Bol je najčešće jednostran, pulsirajući, pogoršava se pri naprezanju i često je praćen mučninom i preosetljivošću na svetlost, zvuke i mirise.

Uglavnom se javlja u mlađem dobu i često je nasledna. Napadi najčešće počinju ujutro, traju nekoliko sati i postupno nestaju. Vrlo često izaziva ih fizički i duševni napor. Lekari preporučuju strogo mirovanje jer bol obično prestane posle nekoliko sati. Migrenu može izazvati stres, ali i određena hrana, miris ili hemikalija, a kod žena i hormoni. Dokazano je da migrenu prouzrokuje i odvikavanje od cigareta ili kafe. Napade često prate teškoća govora, loša koordinacija pokreta i preosetljivost na svetlost, ali sve popratne pojave nestaju čim prestane napad.

Na sledećoj strani, pročitajte kako da olakšate tegobe i kada je pravo vreme da se javite lekaru.