Sirova (presna, živa) hrana – izvor životne energije

Mnogi misle da trend sirove (presne, žive) hrane isključuje bilo kakvu obradu namirnica i da ovakvoj hrani nedostaju „ono nešto“, arome i ukusi. No, prevarili ste se ako tako mislite… Iako je smisao u tome, doduše, da se većina namirnica jede u svom sirovom stanju, zagrevanje hrane je prihvatljivo sve dok temperatura ostaje ispod četrdesetak stepeni Celzijusa.

Zašto sirovo?

Pobornici ovog koncepta prirodne ishrane smatraju da termička obrada namirnica uništava enzime koji se prirodno nalaze u hrani, a „roufudisti“ u njima vide faktor osnovne životne snage, jer potpomažu upijanje hranljivih materija i varenje.

Ukoliko, pak, konzumiramo pretežno kuvano, telo mora da ih dodatno stvara, a kada ih nema dovoljno u hrani, vremenom se iscrpi, što podrazumeva i ubrzano starenje organizma.

Možda biste probali neku od tehnika „roufudista“? Natapanje i klijanje kad su u pitanju sirovi pasulj, mahunarke, orašasti plodovi i semenke? Sušenje hrane zagrevanjem, uz tzv, dehidrator za simulaciju sušenja na suncu? Reč je o zatvorenoj posudi sa grejačima nižih temperatura koji sadrži ventilator koji duva topli vazduh preko hrane.

Ideje su mnoge, tu su grožđice, sušeni paradajz, vege-čips od, recimo, listova kelja. Hoćete da napravite humus namaz ili zdrav šejk? Treba vam blender. Fermentisanje i kiseljenje su još neke od opcija.