Šišarke (recept)

Šišarke (recept) 1Foto: Vesna Laćarak

Na drustvenoj mreži gde smo videli ovaj po meni zanimljiv način aranžiranja praznične trpeze, postoji izazov gde piše, a kako je vama uspelo.

Nama je uspelo ovako. Nismo imali recept samo fotografiju šišarke sa bademima, za ostalo smo se snašli, improvizacija.

Na bilo kojoj trpezi koju planiramo, sir je neizostavan bilo da koristimo tvrde sireve kačkavalje ili bele mekane sireve, koji se dosta koriste kod nas u ishrani i veoma su dobri za oblikovanje kuglica od sira koje znamo da napravimo ili na način koji vam prenosimo.

Malo sastojaka je potrebno da nabavite, ali kada to uradite ovaj predivni aranžman napravićete veoma brzo i bićete ponosni na sebe i na svoje malo art kulinarsko delo.

Šišarke (recept) 2
Foto: Vesna Laćarak

Šta nam je sve potrebno:

  • 350g sitan beli sir punomasan
  • 180ml kisele pavlake
  • 200g badema
  • grančica ruzmarina
  • začini: biber, so, majčina dušica, beli luk u prahu

Način pripreme:

U staklneu posudu staviti sitan sir, pavlaku, dodati začine, viljuškom pomešati sastojke. Sir staviti u frižider da se ohladi. Bademe oprati u toploj vodi, papirnim ubrusum ukloniti vodu. Isto uraditi sa ruzmarinom.

Na providnu foliju staviti ohlađeni sir, formirati oblik šišarke dva komada, pa lagano zabadati bademe u sir, tako da obliji deo ide u sir, a špicasti na gore. Kada složite vaše šišarke, nožem preneti na tacnu za posluženje i dekorisati grančicama ruzmarina.

Naravno da može i jedna veća šišarka, ali isto tako u sitan sir dodati komadiće šunke, slaninice, susama ili možda začine poput kurkume ili paprike.

Treba predvideti nož ili kašiku kojim će gosti služiti i mazati sir na tortilju, kreker, hrskavi hleb ili sipati u tanjir.

Uživajte!

Original Article