Sjećanje na mrtve utječe na emocionalno zdravlje: Ove stvari trebate znati prije odlaska na groblje

Autor: Zlatko Govedić

Blagdan Svih svetih, koji se obilježava 1. studenog, prilika je za mnoge da se prisjete i odaju počast svojim voljenima koji su preminuli. Taj blagdan, iako često povezan s vjerskim obredima, ima i dublje psihološko značenje. Sjećanje na mrtve, i suočavanje s gubicima povezanim s tim, može imati pozitivan utjecaj na naše emocionalno zdravlje, ali isto tako postoje i potencijalne opasnosti.

Sjećanje na mrtve može biti vrsta emocionalne terapije. Gubitak voljenih osoba može izazvati snažne emocionalne reakcije poput tuge, ljutnje, krivnje i čežnje.

Pozitivni aspekti

Blagdan Svih svetih pruža priliku za izražavanje ovih emocija i olakšava proces tugovanja. Pomaže nam na više načina.

Šest znakova da ste pod većim stresom nego što ste mislili: Spriječite negativne utjecaje na zdravlje

Izražavanje tuge

Obilježavanje ovog dana daje nam dopuštenje da tugujemo te da se prisjetimo svojih voljenih, čime se smanjuje pritisak potisnutih emocija.

Osvještavanje važnosti gubitka

Aktivnosti poput posjeta grobovima podsjećaju nas na važnost osoba koje smo izgubili, pružajući nam priliku za dublje razumijevanje tog gubitka.

Oslanjanje na bližnje

Blagdan svih svetih često uključuje obilaske groblja i zajedničke obrede, pružajući priliku za podršku od strane obitelji i prijatelja.

Foto: Unsplash

Prihvaćanje stvarnosti smrti

Aktivnosti povezane s Blagdanom svih svetih mogu pomoći pojedincima da prihvate stvarnost smrti kao prirodni dio života.

Moguće opasnosti

Unatoč pozitivnim aspektima obilježavanja Blagdana svih svetih, postoje i opasnosti koje se odnose na emocionalno zdravlje. Opisat ćemo ih nekoliko.

Prekomjerno tugovanje

Za neke ljude, obilježavanje ovog dana može dovesti do prekomjernog tugovanja i ponovnog izazivanja jakih emocija koje su već doživjeli.

ŠEST GENIJALNIH TRIKOVA: Evo kako ćete ovladati vlastitim emocijama!

Izolacija

Gubitak voljene osobe može nekoga potaknuti na povlačenje i izolaciju. Iako je važno izraziti tugu, važno je i da se ostane povezan s podrškom iz zajednice.

Stres

Organizacija rituala i obilazak grobova može biti stresno, posebno ako se poveže s konfliktnim obiteljskim odnosima.

Prema tome, važno je da sjećanje na one kojih više nema među nama ne pretvorimo u destruktivne obrasce tugovanja. To bi trebala biti prilika za suosjećanje i podršku, kako bi se potaknulo emocionalno zdravlje i proces ozdravljenja.

Autor:Zlatko Govedić

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Read More