Sklonite masne naslage vrlo jednostavno i to samo za 2 minute!

Umjesto toga potrebno su vam:

– Alkohol

– Četkica za zube

– Pamučna krpa

Umjesto alkohola možete koristiti i sirće.

Način primjene:

Samo nanesite alkohol ili sirće na pamučnu krpu i bez problema ćete očistiti šporet. Ostavite malo da alkohol stoji na tim površinama nakon toga prebrišite opet!

Ako te mrlje niste skinuli sa krpom, uzmite četkicu za zube i mrlje će odmah nestati!

Rezultat slika za prljav šporet

Čišćenje kuće je noćna mora, jer sredstvo koje ste skupo platili nije učinkovito. Postoje, učinkovita rješenja, kako očistili sve površine.

Kupatilo i WC su mjesta gdje očekujete najveće opasnosti od mikroorganizama. Možemo da dodamo: najveći rizik u ovim prostorijama jesu površine koje diramo rukama. Ta mjesta bi trebalo redovno čistiti.

Pazite da sredstvo ne oštećuje površine. Zavjese za tuš-kabinu, ili kape za tuširanje redovno čistite. Peškire redovno mijenjajte i nemojte da upotrebljavate mokar peškir. Neka svaki član porodice ima svoj. Uvijek dobro operite ruke.

Posebnu pažnju u kuhinji treba posvetiti pripremi hrane. Prije pripreme obavezno operite ruke, a također operite radnu površinu; i to ponovite nakon rukovanja sirovim mesom, ribom. Redovno čistite i dezinfikujte frižider. Takođe, ne dopustite  ljubimcima kontakt sa hranom.

Related image

Tave su nezamjenljive kuhinjske posude. Koristimo ih često, a ponekad ne samo jednu, već nekoliko njih. Nije ni čudo da se prilično brzo, na njihovom dnu i sa strana, nalijepi deblji sloj masnoće.

Hemijske metode za uklanjanje ovih problema često su slabo efikasne, a ponekad nisu efikasne uopšte. Miris od svih tih proizvoda kućne hemije je nepodnošljiv i može izazvati alergiju. Međutim, postoje veoma jednostavni načini uklanjanja zagorjele masnoće, i to brzo, i bez upotrebe hemije.

1. Lak način da očistite tiganj od masnoće:

Očistite jedan krompir srednje veličine. Presjecite napola i jednu polovinu umočite u sodu bikarbonu.

Zatim trljajte ovom polovinom, kao sunđerom dno šerpe ili tave. Treba uložiti mali napor, ali rezultat će biti  momentalno vidljiv, što će vas dodatno inspirisati.
Ako želite na ovaj način očistiti od masnoće više tava ili šerpi, neophodno je povremeno odsjecati zaprljani dio krompira. Takođe, češće ga treba umakati u sodu bikarbonu, jer masnoću, ustvari, čisti kombinacija soka krompira i sode bikarbone.

Image result for 1. Lak način da očistite tiganj od masnoće:

2. Masnoću na zidovima lonca možete uklonite uz pomoć običnih kesica čaja

Uzmite suhu, nekorištenu kesicu čaja, i jednostavno pređite sa njim po unutrašnjem zidu lonca(šerpe), na kojem je ostala masnoća. Primjetit ćete odmah kako se masnoća rastvara, kao da se upija u čajnu kesicu. 2-3 kesica čaja i – „ćao masnoći“. Za ovu potrebu kupite najjeftiniji čaj u kesicama.

3. Masnoću sa spoljnih strana tava, šerpi i sl. možete ukloniti kuhanjem istih u rastvoru sode bikarbone.

Uzmite veći sud u koji može stati tava ili šerpa, sipajte u njega 4-5 kašika sode bikarbone i prelijte vodom. Kuhajte 30-50 minuta. Nakon toga samo prebrišite svoje sudove. Za ovu metodu nije potreban nikakav fizički napor, ali  zahtjeva vrijeme. Ako imate vrijeme, to je najefikasniji način eliminisanja stare masnoće sa svih sudova. Na ovaj način možete iskuhavati  viljuške, kašike, poklopce i druge predmete sa „teškodostupnim“ mjestima.

U posuđu pripremamo hranu za sebe i svoje ukućane. Zato manje hemije, bolje je za sve nas.

Image result for 3. Masnoću sa spoljnih strana tava, šerpi i sl. možete ukloniti kuhanjem istih u rastvoru sode bikarbone.

Masne mrlje su često vidljive na elementima, no ako se redovito ne uklanjaju mogu da unište drvo ili lak!

Mi vam donosimo novu formulu za čistu kuhinju, bez velikih troškova i mnogo muke

1. način – blaga otopina

Dvije kašike deterdženta za suđe pomiješajte s 4 decilitra tople vode, potopite u toplu vodu i pobrišite kuhinjeske površine!

2. način – jača otopina

Ako sama otopina s deterdžentom nije dovoljno jaka, ali u koliko u nju stavite jabukovo sirće! Postat će mnogo jača!

3. način – ribanje

Ako trebate izribati određena mjesta,evo načina na mokru krpu, stavite malo sode bikarbone te uklonite masnoće. Nakon toga prebrišite čistom mokrom krpom i vodom površine.

Image result for prljava kuhinja

4. način – Boraks (najjača otopina)

Jedno starinsko i vrlo efektivno sredstvo za čišćenje je Boraks koji se kupuje u i trgovinama s bojama i lakovima, a vrlo je jeftin. U njega stavite jabukovog sirćeta, otopinu detrđenta i vode i to pola šalice. Nakon tog pređite sa samo mokrom krpom!