Slađana Šumanac: žena-borac za dva života

Foto: Privatna arhiva

Pune dve decenije tri pekare porodice Šumanac Užičane „hrane hlebom“. Njihova vlasnica Slađana Šumanac, majka dvoje dece, primer je kako sama žena može da vodi uspešan privatni biznis.

– Svi krećemo u život s velikim planovima i željama smatrajući da nam mnogo toga lepog i dobrog pripada, da se loše stvari dešavaju tamo negde i daleko od nas. A onda vas stignu događaji koje ni u najružnijim snovima niste sanjali. I to je tačka preloma. Nema mnogo preispitivanja tipa zašto baš meni, kako, zašto mojoj deci… Shvatite da je to vaš život, vaš put, vaša reka života  u kojoj ili plivate ili se davite. Tako sam i ja 1992. godine posle porodične tragedije i gubitka supruga prihvatila život i okrenula se življenju i stvaranju.

Pošto je danas teško započeti sopstveni biznis, posebno ženi, Slađana ima savet za sve koje žele da rade i ostvare svoje snove:

– Dobro sagledajte sve okolnosti, ne „prepisujte“ nečiji posao, ne stidite se da tražite konsultacije, ovladajte savremenim alatom potrebnim za uspešan posao, stalno učite i unapređujte znanja, a pre svega ne zaboravite zašto sve to radite. Radite da biste bile zadovoljne, a ako imate porodicu, naoružajte se strpljenjem i po mogućstvu nekim baka-servisom, jer deca nikada ne smeju da budu žrtve posla.

Na sledećoj strani, pročitajte više o Slađaninoj zadužbini.