Šok vejv terapija: udarni talasi u borbi protiv bola

Foto: Profimedia

Ne tako davno reuma i bolovi u zglobovima i leđima bili su “rezervisani” za starije ljude. Danas ove probleme imaju i mladi, a bol u ramenu, laktu ili peti ne muči samo sportiste.

Savremena medicina je učinila da ne moramo uvek koristiti pilule protiv bolova. Načini lečenja su mnogobroji, a najvažnije je pronaći pravu kombinaciju koja će pacijentu omogućiti kvalitetniji i zdraviji život.

– Veliki broj stanovika naše planete pati od raznih tipova bolesti tetiva, povreda mišića, kalcifikata oko zgloba, teniskog lakta. Odnedavno u fizikalnoj terapiji postoji novo rešenje – šok vejv (shockwave) terapija ili tretman udarnim talasima. Osim fizikalnog, ovaj tretman ima i kozmetički efekat, jer je najbolji u razbijanju čak i tvrdokornog celulita – kaže dr Milana Mileusnić, specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije, osnivač Specijalističke ordinacije Sport medical alliance u Beogradu.

Šok vejv terapija se primenjuje pomoću aparata koji udarima nalik čekiću proizvodi hemijsku reakciju u organizmu i zaustavlja put bola do kore velikog mozga. Na bolnom mestu proizvodi novu mrežu kapilarnih krvnih sudova, stimuliše metabolizam, prokrvljuje tkivo, normalizuje mišićni tonus i, ono što je najvažnije, razbija kalcifikat.

– Za razliku od tretmana ultrazvukom, ova metoda je efikasnija i upotrebljava se za širi krug bolesti i stanja. Hronični bol koji prati ovakva oboljenja, posebno kod artritisa i drugih degenerativnih promena od kojih pate stariji pacijenti, potpuno nestaje bez upotrebe lekova. Udarni talasi dolaze iz kompresora, a „čekić“ udara direktno na bolno mesto. Tretman traje 3-3,5 minuta.

U trenutku udara talasa dolazi do pokretanja kiseonika i prokrvljenosti obolelog tkiva, a zapaljenje se polako sakuplja na mestu gde se tkivo tretira. Tu ga talasi razgrađuju sve dok upala ne prođe. Šok vejv je ponekad i jedina terapija za određenu bolest. U zavisnosti od bolesti, pravi se poseban protokol za lečenje. U slučaju, recimo, kalcifikata u peti, u zavisnosti od okoštalosti petnog trna, određuje se jačina i broj udarnih talasa. Jer, nije svejedno da li je kamen sastavljen od oksalata, fosfata ili karbonata. Za otklanjanje petnog trana potrebno je od tri do 10 tretmana – objašnjava dr Mileusnić.

Pojava celulita povezana je sa smanjenom nosivošću limfnih sudova. Šok vejv tretmanom ubrzava se limfni protok, poboljšava metabolizam i pospešuje razgradnja masti, što zateže kožu i obnavlja njenu prirodnu elastičnost i vezivno tkivo.

– Uređajem se napada problematično područje kompresovanim vazduhom, što izaziva rapidno pulsiranje površine, a talasi se istovremeno šalju i u potkožno tkivo gde se razvija celulit. Tretmanom se razara i dobro upakovani celulit, koji se potom metaboliše u narednih pola godine. Nakon toga potreban je samo jedan tretman da bi se održalo stanje. Ako je celulit tvrdokorniji, radi se do devet tretmana, a ako je endematozan, „vodeniji“, razara se nešto manjim brojem. A rezultat, lepa i zategnuta kože, vidljiv je i dugotrajan – ističe dr Mileusnić.

U čemu sve pomaže primena šok vej terapije pogledajte na sledećoj strani.