Spavate u grudnjaku? Razmislite još jednom: Evo kako to može da utiče na vaš san i zdravlje

Pexels.com

Dok neke žene više vole da spavaju bez grudnjaka jer im je to udobnije, druge tvrde da to ne treba raditi jer može doći do preranog opuštanja. Međutim, ima li istine u tim upozorenjima ili su to samo priče starih žena? Ovo su stvarni razlozi zbog kojih ne bi trebalo da spavate u grudnjaku.

Utiče na cirkulaciju

Ako vaš grudnjak ima žicu ili je na neki drugi način usko pripijen, pritiskaće vaše grudne mišiće, što znači da će protok krvi u ruke i druge delove tela biti sužen. Neki grudnjaci, poput sportskih, takođe deluju kao vrsta kompresijske odeće. To može da spreči dotok krvi u tkivo dojke, što dovodi do problema sa cirkulacijom, koje imaju simptome poput vrtoglavice i grčeva u mišićima.

Nadražuje kožu

Kad bismo skinule grudnjak nakon dugog dana, otkrile bismo kako su se rubovi doslovno utisnuli u naše telo, tako da ne treba ni da pomišljate kolika je iritacije kože koja nastaje prilikom nošenja grudnjaka po noći. Naramenice i kopče grudnjaka takođe mogu biti izvor nelagode jer se trljaju o telo tokom noći.

Dr Set Rankin, lekar opše medicine, rekao je: “Ako vaš grudnjak često ostavlja otiske na koži jer je pretesan, onda njegovo nošenje 24/7 neće dati koži priliku da se oporavi i to dovodi do dugotrajnih oštećenja u tkivu”.

Može prouzrokovati hiperpigmentaciju

Hiperpigmentacija se događa kada je melanin povišen u određenim delovima tela, što dovodi do tamnih mrlja na koži. Nošenje grudnjaka noću može dovesti do hiperpigmentacije zbog trenja koje se stvara između vašeg grudnjaka i kože i povećava proizvodnju melanina na tim područjima.

Iako je hiperpigmentacija samo kozmetički problem, mnogi ljudi troše bogatstvo na hemijske pilinge, lasersku terapiju, mikrodermoabraziju, dermoabraziju ili tretmane kod kuće kako bi ublažili njen izgled. Mnogo je lakše i jeftinije sprečiti nego lečiti.

Može dovesti do gljivičnih infekcija

Gljivične infekcije su neugodne i mogu biti ružne, pa su gljivice na grudima verovatno poslednja stvar koju želite. Topli, blago znojni uslovi koji nastaju nakon nošenja grudnjaka u krevetu savršeno su okruženje za razvoj gljivičnih infekcija. Zbog toga je takođe važno ne spavati u grudnjaku tokom leta.

Može vam pokvariti san

Suočimo se s tim, grudnjaci su neudobni i u najboljim trenucima, što znači da će vam san patiti ako u krevetu nosite ovu usku i tesnu odeću. Od pojačanog znojenja do otežanog disanja ako vam grudnjak čvrsto pripijen na prsni koš, postoji mnogo problema koji vam mogu poremetiti odmor ili učiniti da se ujutro osećate umornije.

S obzirom na to da nema dokaza koji bi pokazali da nošenje grudnjaka preko noći menja oblik grudi ili sprečava opuštenost, stvarno se ne isplati zbog dugoročnog uticaja koji će imati na vaš obrazac spavanja. Ako stvarno ne možete prihvatiti ideju spavanja bez ikakvog grudnjaka, odlučite se za bešavne, prozračne komade posebno dizajnirane za vreme spavanja i apsolutno bez žica.

Read More