Špecle (Spätzle) – recept

Špecle (Spätzle) - recept 1Foto: Vesna Laćarak

U Švajcarskoj se zovu knofle, kod Slovaka haluški sa dodatkom krompira. Ukoliko dodamo sir onda će ovo jelo imati naziv (käsespätzle) koje je jedno od nacionalnih jela Austrije i teško da skijanje ili boravak na planini može proći bez ovog veoma kaloričnog i zasitnog jela.

Priprema je jednostavna, a primena višestruka, špecle možemo pripremiti samo sa sirom, sa slaninom i lukom, kao rezanci za supu, u slatkoj varijanti sa šećerom i orasima, makom, ili kao dodatak nekom finom gulašu.

Nešto slično nalazimo i kod nas u Vojvodini kao rezanci za supu pod nazivom tarana. Mi ovde predstavljamo najklasičniju jaku zimsku varijantu špecli sa sirom i slaninom.

Šta nam je sve potrebno:

  • 3 jaja
  • kašika ulja
  • 50ml vode
  • 250g brašna
  • 1 luk
  • 200g slanine
  • 200g narendanog sira (beli ovčiji)
  • prstohvat soli

Način pripreme:

U brašno dodati jaja, ulje, vodu i so, mutiti ručno drvenom kašikom.

Samo testo za špecle možemo napraviti na nekoliko načina. Jedan od načina je uzeti kuhinjsku dasku od drveta koju treba potopiti u toplu vodu, na nju izručiti testo za špecle i lagano nožem iznad vode seckati male komade i spuštati ih u vodu.

Drugi način je da u cediljku (za špagete) sa većim rupicama izručimo testo i lagano kašikom istiskujemo testo direktno u kipuću vodu. Sve to pod uslovom da nemamo spravicu koja služi samo za izradu špecli nešto poput krupnijeg renda sa dodatkom u koje se sipa testo i pomeranjem iznad vode istiskuje testo, kao da ih ribate.

Čim se špecle podignu na vrh kipuće vode, skuvane su i treba ih ocediti.

U tiganju propržiti slaninicu, odvojiti nekoliko kašika masnoće sa strane, pa spustiti špecle u slaninu, promešati i dodati narendani sir, ponovo promešati.

U mast koju smo odvojili sa strane, propržiti luk i preliti od gore. Sve ovo možemo zapeći u rerni na 170C, 20 minuta, ako tako više volite.

Uživajte!

U potrazi za autentičnim srpskim receptom

Pošto je došlo vreme da u okviru rubrike Okusi svet objavimo srpski recept, verujte da nam je bilo veoma teško da isti pronađemo, s obzirom da većina jela na koje smo veoma ponosni dolaze iz drugih kuhinja.

Tim povodom želeli smo da pozovemo čitaoce da nam se pridruže u potrazi za autentičnim srpskim receptima. Naša mala sugestija bi se odnosila na recepte sa suvim šljivama, malinama, projinim brašnom, koprivama, sušenom i dimljenom ribom, kolačima sa mašću, dunjama, bundevama i slično. Svoje predloge i recepte poslati na mail: [email protected]

U nekom od narednih izdanja obavestićemo vas o pristiglim predlozima. Top 5 recepata koje mi odaberemo će dobiti poklon iznenađenja. Unapred zahvaljujemo na saradnji.

Original Article