Sport ubrzava metabolizam

• Probava utiče na razne procese u organizmu, pa i na težinu, a zavisi od genetske predodređenosti, pola, fizičke aktivnosti i starosti.
Kad se povede reč o ishrani i dijetama za mršavljenje, na red obavezno dolazi metabolizam, jer on utiče na razne procese u organizmu, pa i na održavanje ili smanjivanje težine. S tim u vezi postoje mnoge predrasude i zablude.
Šta je to metabolizam? To je energija koju organizam troši da bi funkcionisao. Postoje dve vrste metabolizma: prvi dejstvuje svaki put kada nešto radite: čitate, spremate stan, vežbate ili hodate… Drugi se naziva bazalni i na delu je neprekidno, u svakoj sekundi dana i noći, čak i kada spavate ili sedite pred televizorom. Brzina metabolizma je nešto sasvim lično, zavisi od genetske predodređenosti i predstavlja posebnost svakog čoveka ponaosob. A to znači: ako je izuzetno brz, možete da jedete sve do mile volje, bez brige da ćete dobiti suvišne kilograme, a u suprotnom, ako je usporen, lenj, kako kažu stručnjaci, morali biste da brojite kalorije.
Od čega to zavisi? Pored toga što predstavlja neku vrstu lične karte organizma, na metabolizam utiču i neki promenljivi faktori. Bavljenje sportom, na primer. Ako se aktivno bavite nekim sportom, trošićete više u periodu odmora. Zatim, u odnosu na pol: kod muškaraca je viši nego kod žena, jer oni imaju krupnije mišiće i organe. Određenu ulogu igra i težina: metabolizam se usporava sa svakim kilogramom. Najzad, metabolizam zavisi i od starosnog doba: s povećanjem broja godina – smanjuje se.
Da li gojazne osobe troše manje energije? Pogrešno. Trebalo bi znati da suvišni kilogrami nisu u vezi sa sporim metabolizmom. Naprotiv, gojaznost ubrzava razmenu materija, pa organizam osobe sa viškom kilograma ima potrebu za većom energijom. U tom smislu, može se govoriti o energetskim terazijama. Tu važi ono staro pravilo: gojite se zato što jedete više nego što vam je potrebno, organizam ne može da savlada sve nakupljene kalorije i one se zato pretvaraju u naslage masnoće.
Da li se sve namirnice vare istom brzinom? U gramu masnoće nalazi se devet kalorija i organizam ih brzo prerađuje. U gramu proteina ima samo četiri kalorije, ali one se prerađuju mnogo sporije, za njih je potrebno više energije. Zato postoje proteinske dijete (meso, riba, sirevi), pomoću kojih se brzo gube kilogrami.
Kako se ubrzava metabolizam? Kretanjem, aktivnim ponašanjem, bavljenjem sportom. Sport doprinosi da jačaju mišići, a upravo oni troše energiju zato što, za razliku od ćelija masnog tkiva, mišićne ćelije traže više kalorija da bi održale svoju funkciju. Uz to, nije dovoljno samo kretanje da bi se postigli rezultati. Potrebno je da fizička aktivnost bude osmišljena i redovna. Ako svakoga dana hodate jedan sat umerenom brzinom, vaš metabolizam će se povećati i za 20 odsto, a ako tri puta nedeljno vežbate u teretani, učinak će biti i do 30 odsto.