Sportom se u slobodno vreme bavi samo sedam odsto građana Srbije

Foto: Wikimedia

Kada ugrabe trenutak za opuštanje, najveći broj ispitanika (77 odsto) vreme provodi odmarajući se, zatim prateći kulturna dešavanja (15 odsto), dok se sportskim aktivnostima u slobodno vreme bavi sedam odsto građana.

Sadržaji koji ispunjavaju slobodno vreme posvećeni su porodici i kulturi u širem smislu. Knjige čita 65 odsto anketiranih (25 odsto to čini svakodnevno), tri četvrtine građana redovno prati barem jednu televizijsku seriju, a nešto više od polovine ispitanika najmanje jedan sat dnevno provede igrajući se sa decom.

Rezultati onlajn ankete pokazuju da ispitanici najvećim gubljenjem vremena smatraju čekanje u redovima (42 odsto). Na pitanje gde im najteže pada čekanje, anketirani građani odgovaraju na sledeći način: kod lekara (43 odsto), u prodavnici (20 odsto), zatim u opštini (19 odsto) i u banci (18 odsto).

Gradski prevoz koristi 70 odsto učesnika ankete, a više od polovine njih na stajalištima provede najmanje 15 minuta dnevno.

Prema ovim navodima, zbirno vreme čekanja u toku jednog dana kreće se između 30 i 60 minuta, a to vreme ispitanici najčešće troše na „surfovanje“ društvenim mrežama (36 odsto) i igranje igrica (22 odsto). Taj podatak nimalo ne čudi, s obzirom na to da 54 odsto ispitanika provede najmanje jedan sat dnevno gledajući u ekran svog mobilnog telefona.

Ova anketa sprovedena je u Srbiji u prvoj nedelji jula za potrebe Addiko banke.

Original Article