Sportski rekviziti od meke plastike neretko sadrže štetne supstance

Sportski rekviziti od meke plastike neretko sadrže štetne supstance 1Foto: Gerd Altmann/Pixabay

U sportskim rekvizitima, poput gimnastičkih lopti, prostirki za jogu, tegova za vežbanje, vijača, lopti za pilates i sličnoj opremi, neretko se nalaze tzv. „supstance koje izazivaju zabrinutost“, utvrđeno je tokom ispitivanja uzorka ovih proizvoda u okviru evropskog projekta AskREACH.

Među ispitivanim proizvodima su i sportski rekviziti sa srpskog tržišta. Ispitivani uzorci su, uglavnom, napravljeni od plastike a rezultati istraživanja pokazuju da su štetne supstance koje se u njima nalaze najčešće plastifikatori, usporivači gorenja, teški metali ili alkil fenoli.

Ukupno su analizirana 82 uzorka i u jednoj četvrtini ispitanih proizvoda pronađeno je prisustvo ovih supstanci a u devet uzoraka ove supstance se nalaze u koncentraciji višoj od 0,1 odsto.

Po evropskoj Uredbi EU REACH (kao i po domaćem Zakonu o hemikalijama) proizvođači/distributeri su obavezni da potrošačima daju informaciju o sastavu proizvoda ako opasnih supstanci ima više od 0,1 odsto.

Iako je ova informacija zatražena od proizvođača/distributera koji su bili u zakonskoj obavezi da odgovore, nijedna od ovih devet kompanija nije dostavila taj odgovor.

U sedam proizvoda su pronađeni plastifikatori za omekšavanje plastike –ftalati DEHP ili DIBP, koji su zabranjeni u proizvodima koji se stavljaju na tržište EU od jula 2020. godine u koncentraciji većoj od 0,1 odsto zbog štetnog dejstva na plodnost i razvoj ploda, kao i remećenja rada endokrinog sistema.

DIBP je pronađen u koncentraciji od čak 41% u lopti za pilates, kao i 35% u manjoj lopti za pilates.

U jednom proizvodu pronađeni su kratkolančani hlorovani parafini (SCCP) koji su veoma dugotrajni, odnosno teško se razgrađuju u životnoj sredini.

Oni su regulisani međunarodnom Stokholmskom konvencijom i zabranjeni su u proizvodima u koncentraciji većoj od 0,15%.

Radi se o konopcu za preskakanje u kojem je pronađeno 2,6 % ove supstance i taj proizvod ne bi smeo da se nađe na tržištu.

Proizvodi koji su analizirani kupljeni su u 13 evropskih zemalja. U proizvodu koji je kupljen u Srbiji, bokserskim rukavicama, pronađeno je 3 odsto ftalata.

Za sve kupljene proizvode su poslati su zahtevi za informacijom u prisustvu supstanci koje izazivaju zabrinutost u skladu sa EU REACH uredbom, odnosno Zakonom o hemikalijama Republike Srbije.

Međutim, snabdevači u velikoj meri izbegavaju odgovore na ova pitanja ili čak daju pogrešne odgovore.

Manje od polovine snabdevača je uopšte odgovorilo na zahtev potrošača za dostavljanjem ove informacije a prodavci proizvoda u kojima su pronađene supstance koje izazivaju zabrinutost iznad 0,1 odsto izjavili su da u njima nema takvih supstanci.

LIFE AskREACH projekat, u kom učestvuje i domaća organizacija ALHem – Alternativa za bezbednije hemikalije pruža podršku potrošačima i kompanijama kroz podizanje svesti o postojanju “prava na informaciju” o supstancama koje izazivaju zabrinuotost, kao i obavezi o dostavljanju informacije o ovim supstancama u proizvodima duž lanca snabdevanja. Uz pomoć mobilne aplikacije “Scan4Chem” i baze podataka AskREACH, komunikacija između potrošača i kompanija, kao i između svih subjekata duž lanca snabdevanja biće poboljšana i problem će biti stavljen u fokus kompanija.

Kako da birate rekvizite za trening

  • Izbegavajte predmete od plastike, naročito meke PVC plastike ili jeftine proizvode od tamne tvrde plastike.
  • Plastične proizvode jakog mirisa vratite prodavcu.
  • Potražite eko-oznake na proizvodima, kao što su EU Ecolabel ili Blue Angel
  • Skenirajte proizvode koje želite da kupite unapred preko aplikacije Scan4Chem i pošaljite upit trgovcu ili proizvođaču.
  • Skenirajte što više proizvoda pomoću aplikacije Scan4Chem kako biste pokazali kompanijama da želite bezbedne proizvode

close

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.

Učlani seOriginal Article