Sprečite bol u leđima

Bol u leđima nastaje usled nedostatka fizičke aktivnosti. Neaktivnost dovodi do toga da mišići koji drže kičmeni stub počinju da slabe.

Uzroci bola u leđima

Jedan od najčešćih uzroka jeste zapaljenje kada su zahvaćeni koreni živaca koji izlaze iz kičmenog stuba. Sledeći faktor koji dovodi do bola u donjem delu leđa može da nastane usled pritiska na korene živaca koji izlaze iz slabinskog dela kičmenog stuba, a najčešće je to uklještenje diska između kičmenih pršljenova. Uklještenje se može javiti i prilikom naglog pokreta, kada čovek zauzme nepravilan položaj iz koga ne može lako da se vrati. Postoji još jedan uzrok bola. Reč je o degenerativnim promenama na pršljenovima.

Lečenje

lecenje-bola-u-ledjima-masazaNajnepovoljniji položaj za bolove u leđima je višečasovno sedenje. Možete staviti jastuk iza donjeg dela kičme jer tada leđa imaju oslonac. Sedite tako da vam leđa budu potpuno ispravljena. Izbegavajte “pogrbljen” položaj jer se njime opterećuju pršljenovi kičme. Nadlaktice i grudni koš treba da čine pravi ugao u odnosu na kičmu. To važi i za donji deo tela. Prema uzrocima bola lekari određuju i terapiju. Ako je uzrok zapaljenje potrebno je uzimanje lekova protiv bolova i vitaminska terapija. Operativno lečenje potrebno je ako je bol prouzrokovan pritiskom. Ako se radi o degenerativnim promenama neophodna je i hormonska terapija. Posle prestanka bola važno je sprovesti fizikalnu terapiju. Inače, kao deo fizikalne terapije može se koristiti i akupunktura. Ako želite da sprečite bolove u leđima, idite na masažu. Masaža opušta muskulaturu i ubrzava cirkulaciju. Pored masaže naročite je važna fizička aktivnost. Bavite se sportom kada bolovi u leđima prestanu. Lekari preporučuju lakše vežbe koje treba upražnjavati makar dva puta nedeljno. Što se tiče rekreacije, preporučuje se: plivanje, gimnastika i šetnje. Gimnastika je odličan izbor protiv bolova u leđima.

Korisni saveti

Spavajte na boku, sa nogama savijenim pod glagim uglom. Jastik treba da dopire samo do ramena. Ne spavajte na stomaku, jer taj položaj veoma opterećuje kičmu.
Ako vozite ne savijajte leđa. Naslon sedišta postavite maksimalno vertikalno, na optimalnoj udaljenosti od volana i papučica, tako da ruke i noge budu lako savijene.
Pri dizanju tereta pazite da ne savijate gornji deo tela. Savijajte samo kolena, a leđa neka ostanu prava. Tako težina tereta opterećuje muskulaturu nogu, a ne kičmu.