Srbija: Bačinska vinska rapsodija

Foto: Gordan Gorunović

Tužnih dana Drugog svetskog rata ovde je utočište našao i Erih Šlomović sa svojom kapitalnom zbirkom slika. Nažalost priča se tragično završila, a ovde su teme veselije.

Bivši profesor u Školi za učenike oštećenog vida u Zemunu, koju je nekada i legendarna Vanga, početkom XX veka pohađala, vratio se u zavičaj sa suprugom i napravio raj. Čovek renesansne provinijencije, sa mnogim darovima prirode nas je oduševio za kratko vreme.

Uz sjajni recitatorski šmek, sviranje frule i Baha na gitari, bavi se mnogim esencijalnim delatnostima. Zoran Maksimović je pokazao da ljubav uvek pobedi pa i teške momente i tragedije. Probali smo domaće proizvode od sušenog voća za koje ima svoju napravu od limenki ofarbanih u crno, kikirikija koje gaje u ogromnim baštama gde ima svega, hladno ceđenog ulja i… Pa ne smem da otkrijem sve jer mogu da me više ne ugoste.

U centru Temnićkog vinogorja nalazi se „Bačina vino“, mlada vinarija koja stidljivo širi svoje čokote i znatiželjni ljubitelji ovog nektara znaju za nju. Kreativni enolozi i komercijalisti su napravili sjajnu priču uz gospodina Acu, koji je alfa i omega ove oaze. Blago koje je vrlo blizu za vožnju autom iz svih delova Srbije. Gostoprimstvo i obilazak podruma sa svim propratnim prostorijama i uživanju pored bazena gde su se turisti iz Švedske i domaći iseljenici plivali je bio fantastičan. Naš problem je bio što nismo imali plažni asesoar.

Vinarija počiva na tradiciji gajenja vinove loze i proizvodnje vina porodice Milutinović. Upravo ova tradicija navela je jednu grupu Šveđana da obiđe ovaj kraj i poseti svog prijatelja Aleksandra Milutinovića. Očaravajući pejzaži Bačinske doline i tradicionalno gostoprimstvo Bačinaca oduševili su Šveđane koji su potegli inicijativu da se obnovi tradicija gajenja vinograda i rad vinarije.

Krećemo nevoljno ali pada mrak. Sve je jasno. Dragulji se čuvaju u ovakvim „amforama“ a pravoverni Bahusi će pronaći. Uz zahvalnost svim ljudima koje smo sreli ostaje nada da će se ponoviti ovakvo putešestvije.

Svi putevi koji se ovako završe su blago koje je vrednije od svih špilja sa zlatom. Zlato su ljudi koji nas oplemene a nama bude lepo i uživamo sa njima.

Original Article