Sremuš

Priča korisnika:

Sremuš je biljka koju sam otkrila tek pre par godina, na pijaci kod žene koja mi ga je preporučila kao nešto izuzetno ukusno i lekovito. Od onda ga redovno kupujem svakog proleća u ovo vreme, jedino što sam ga do sada uvek koristila samo za salatu, ali zahvaljujući mom drugaru Žiletu i njegovim receptima, počela sam da pravim i neka druga jela.

Za početak priče, šta je u stvari sremuš?

Sremuš ili kako se još zove divlji beli luk, medveđi luk ili latinski Allium ursinum (allium=beli luk, ursinum=medved), je biljka iz porodice lukova, ima duguljaste, lepe tamno zelene, listove, raste po listopadnim, bukovim šumama i ima karakterističan miris belog luka. Za razliku od belog luka, ovaj miris i ukus je mnogo blaži.

U narodnoj medicini ga smatraju lekom. Navodno ga smatraju čak i zdravijim od belog luka zbog materije zvane alin koja se pod dejstvom kiseonika pretvara u alicin (ma šta to značilo). Ova materija navodno podmlađuje krvne sudove, čini ih elastičnijim i sprečava aterosklerozu. Takođe, postoji uverenje u našem narodu da nijedna biljka ne čisti tako dobro sistem za varenje i krv kao sremuš. Ima jako dejstvo protiv crevnih parazita, sprečava infekcije i upale sluzokože creva, snižava visok krvni pritisak, a i dobar je za odbranu od gripa i prehlada, otklanja nesanicu i nesvesticu, itd…

U proleće se beru mladi listovi, a kada cvet pređe u seme koristi se njegova lukovica. Takođe kažu, da je ovu biljku lako zameniti za otrovni mrazovac, đurđevak ili čemeriku, a da je najbolji način prepoznavanja sremuša miris belog luka kada se list protrlja. Ukoliko ga sami berete vodite o tome računa.

Sremuš kao lek:

Žena od koje kupujem sremuš mi je dala recept za pripremu esencije, eliksira, ne znam kako to da nazovem, za snižavanje holesterola u krvi. Ona mi je rekla da 600 g isečenog lišća sremuša (bez onog donjeg, belog dela stabljike) treba preliti sa litrom domaće, prirodne rakije, najbolje lozovače i ostaviti da stoji dve nedelje. Posle tog vremena treba svako jutro u 1 dl obične vode sipati desetak kapi ove esencije i piti ujutru na prazan stomak. Navodno posle tri nedelje ove „terapije” krvna slika se značajno poboljšava. Danas sam napravila ovu mešavinu, za dve nedelje ću početi terapiju, a rezultate ću videti za tri nedelje 😉