Šta će se dogoditi ako svakog jutra jedete kivi?

Pixabay
Kivi

Ako jedete kivi svakoga jutra, prema nekim istraživanjima, možete da sprečite stvaranje krvnih ugrušaka i nivo triglicerida u krvi za čak 15 odsto, čime se sprečava nakupljanje plaka na zidovima arterija i čuva zdravlje srca i krvnih sudova.

Ako volite da jedete kivi, imamo lepe vesti za vas. Svakodnevno konzumiranje ovog voća nosi nekoliko zdravstvenih prednosti.

Prepun je antioksidanasa

Plodovi kivija smatraju se supervoćem – prepuni su antioksidanasa, vitamina C, kalijuma, folata, polifenola (fenolne kiseline) i vlakana, te su dobar izvor vitamina E. Kivi uz to poboljšava probavu nekoliko uobičajenih proteina iz hrane, uključujući teško svarljive proteine kazein/natrijum kazeinat (mlečni protein) i protein goveđih mišića, a za to je najzaslužnija njegova glavna komponenta – aktinidin, enzim koji razgrađuje proteine u aminokiseline.

Dobar i za probavu

Kivi takođe ublažava zatvor. Iako mnogi znaju za dobrobiti kivija kao voća, prevladava mišljenje da su njegove moći kao prirodnog pomagača sistema za varenje često zanemarene.

Uz sve to, kivi ima sposobnost sprečavanja oštećenja DNK, a poznato je da je oksidativni stres sa svojim posledicama na DNK rizični faktor za rak debelog creva

(Visited 6 times, 1 visits today)